Deichman Majorstuen feirer Proust!

Det er ikke så ofte man finner en utstilling viet Proust i Norge, men i anledning av at det i år er hundre år siden forfatteren døde, har Deichman Majorstuen tatt utfordringen og gjennomført den på mesterlig vis. I dag er det dessverre utstillingens siste dag, men feiringen fortsetter!

Proust-utstillingen på Deichman Majorstuen

Når du kommer inn på Deichmans avdeling på Majorstuen og tar til høyre, finner du en fin, liten utstillingssal. I desember vil det være ski som overtar plassen, men nå er det fortsatt den store franske forfatteren Marcel Proust som har rommet for seg selv. Du finner store mengder informasjon om hans liv, hans forfatterskap og om de som har blitt inspirert eller fascinert av dette litterære geniet. 

For en uke siden ble besøkende invitert til å smake lindete og madeleine-kaker. Det ble en stor suksess, og alle fikk lese det berømte utdraget fra À la recherche du temps perdu der fortelleren beskriver hvordan de små kakene dyppet i te minner ham om barndommen.


Bak dette jubileumsprosjektet står Tove Christine Johnsen som er programansvarlig hos Deichman Majorstuen. Hun fortalte oss om sin fascinasjon for Proust.

Når og hvordan støtte du på Proust og hans forfatterskap på første gang?
Jeg hadde prøvd meg på Ulysses og Mesteren og Margarita, to klassikere jeg mente jeg burde ha lest, men jeg ga opp siden jeg fikk en fornemmelse av at jeg gikk glipp av mer enn jeg fikk med meg underveis i lesningen. Da ble jeg tipset om at På sporet av den tapte tid var langt mer tilgjengelig og lesbar. Dette var i 2011, og alle ledige stunder resten av året ble viet til lesingen av hele verket.


Hva er så fascinerende for deg i À la recherche du temps perdu?
Med tanke på at Proust begynte å skrive på dette verket på 1890-tallet, er verket forbausende fritt for religion og psykologi. Det er ren humanisme med mennesket i sentrum. Samt den innsikten og innlevelsen Proust gir oss, i kanskje en av de mest interessante tidsperiodene i europeisk historie, hva gjelder alt fra kunst til politikk. Jeg tenker på Dreyfus-saken for eksempel, som belyses på glitrende vis i forfatterens skildringer av dialogene i de mange salongene han tar oss med inn i.


Hvilke tips vil du gi til en som har lyst å lese Proust?
Samme tips som jeg fikk! Jeg tror mange har fordommer mot språket og lengden i På sporet av den tapte tid. Det er det ingen grunn til!


Hva er din favorittdel?
Når Marcel reiser med tog fra de dype skoger og elver i barndomsriket Combray til Grand Hôtel (feriestedet) ved Normandie-kysten: astmaen gir slipp, det er lyst og klingende med strender, restaurantliv, samtaler og pikene, selvfølgelig, gruppen av piker som bukter seg frem langs diket som en lysende komet! Langt fra virkeligheten i Combray og en aldri så liten oppvåkning for både kropp og sjel.


Hva er din favoritt figur?
Bestemoren, alle bør ha en sånn!


Proust-utstillingen på Deichman Majorstuen


I dag er det siste dag for utstillingen, men avdelingen fortsetter å feire Proust gjennom en serie kvelder Strikk og lytt viet À la recherche du temps perdu. Mens du strikker, får du å lytte til fine tekster (romaner eller dikt). I dag (onsdag 30. november) er temaet Proust og beruselse, og utdraget er fra den norske oversettelsen. I januar fortsetter serien med en tospråklig opplesning. Andrea fra Deichman og Thierry fra Atelier24 vil åpne dørene til Prousts univers for deg.

I januar tilbyr også Atelier24 et bokprat-kurs rundt boken Clara lit Proust, utgitt i 2022. I løpet av dette kurset vil vi også lese fra À la recherche du temps perdu.

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!