Lesegrupper | Emmanuel forklarer sin interesse for Houellebecqs forfatterskap

Denne sesongen inviterer Emmanuel våre lesegrupper på nivå B1/B2 å lese La carte et le territoire av Michel Houellebecq. Forfatteren som masseproduserer kontroverser, blir feiret av noen og utskjelt av andre. Emmanuel mener det er best å lese bøkene hans for å danne seg en egen mening.

Hvorfor valgte du Michel Houellebecq?
Jeg valgte Michel Houellebecq fordi han er en viktig forfatter i den franske litterære verden, men også internasjonalt.

Hva gjør ham viktig for deg?
Jeg tror at det fremfor alt er hans evne til å forstå de samtidige trendene i det franske samfunnet og globalt. Jeg synes at han beskriver svært godt den moderne verden vi lever i, politisk, sosialt og på andre måter.

Du valgte La carte et le territoire – Hvorfor?
Det var romanen som gjorde ham populær over hele verden. Han ble også kronet med den prestisjetunge Goncourt-prisen i 2010 for denne boken. Jeg tror at i den oppnår stilen hans modenhet. Houellebecq har gjennom årene utviklet et minimalistisk forfatterskap som beskriver hendelser veldig konsist. Dette gjør det ganske lett å lese. Men denne tilsynelatende lettheten avslører også en stor grad av finesse. Dette gjør at han kan nå ut til et ganske stort publikum.

Hva er styrken til denne boken?
Fremfor alt er det stilen til Houellebecq, kvaliteten på forfatterskapet hans. Dessuten er historien veldig fengslende og den krydres med en kriminalhistorie som involverer ham selv.

Houellebecq er en urovekkende karakter og skaper kontroverser. Hva synes du om dette?
Jeg tror det er en del av Houellebecqs offentlige karakter. Han liker å forstyrre. Han har skapt mange kontroverser rundt religiøse spørsmål. Han tok jevnlig politiske standpunkt som vanligvis er knyttet til høyre og ytre høyre. Men han er også blitt beskrevet av andre som en venstremann. Houellebecq følger utviklingen av samfunnet og tar opp problemstillinger som plager den velmenende eliten.

Hva sier du til de som nøler med å lese ham?
Det avhenger selvsagt av begrunnelsen. For dem som nøler med å lese en bok på fransk, vil jeg bare gjenta at stilen hans er svært tilgjengelig: korte, enkle setninger, et vanlig vokabular uten stor kompleksitet. Til dem som nøler på grunn av standpunktene til Houellebecq, vil jeg si at å lese romanene hans gjør det mulig å bedre forstå det franske samfunnet spesielt og den vestlige verden generelt. Houellebecqs synspunkter, uansett hvor provoserende de kan oppleves, er uansett tankevekkende.

La carte et le territoire, Michel Houellebecq, lesegrupper, fransk, Atelier24

Lesegrupper B1/B2 
La carte et le territoire 
av Michel Houellebecq

mandager 10:30-12:00
fra 4. september til 13. november 2023
10 økter – 3990 NOK 
Atelier24 Homansbyen, Hegdehaugsveien 34, Oslo

Påmelding

 

Il avait des photographies de Koons seul, en compagnie de Roman Abramovitch, Madonna, Barack Obama, Bono, Warren Buffett, Bill Gates… Aucune ne parvenait à exprimer quoi que ce soit de la personnalité de Koons, à dépasser cette apparence de vendeur de décapotables Chevrolet qu’il avait choisi d’arborer face au monde, c’était exaspérant, depuis longtemps d’ailleurs les photographes exaspéraient Jed, en particulier les grands photographes, avec leur prétention de révéler dans leurs clichés la vérité de leurs modèles ; ils ne révélaient rien du tout, ils se contentaient de se placer devant vous et de déclencher le moteur de leur appareil pour prendre des centaines de clichés au petit bonheur en poussant des gloussements, et plus tard ils choisissaient les moins mauvais de la série, voilà comment ils procédaient, sans exception, tous ces soi-disant grands photographes, Jed en connaissait quelques-uns personnellement et n’avait pour eux que mépris, il les considérait tous autant qu’ils étaient comme à peu près aussi créatifs qu’un Photomaton.

Dans la cuisine, quelques pas derrière lui, le chauffe-eau émit une succession de claquements secs. Il se figea, tétanisé. On était déjà le 15 décembre.

Atelier24 tilbyr bokelskere bokprat-kurs på tre ulike nivåer. Nivå B1 passer godt for alle som vil prøve seg på å lese en roman på fransk for første gang. På nivå B1/B2 velger vi bøker som er litt lengre, og vi tar oss tid til å sette oss godt inn i historien og motivene til hovedpersonene. På nivå B2/C1 gir vi erfarne lesere mulighet til å diskutere ambisiøse kvalitetsbøker på fransk. I alle grupper legger vi vekt på hygge og leseglede.


La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. 
Sjekk programmet med å besøke nettsidene våre!