Lesetips | Thierry anbefaler “Connemara” av Nicolas Mathieu

Fire år etter å ha vunnet Goncourt-prisen for den storslåtte Leurs enfants après eux (Og slik er det også med deres barn), publiserte Nicolas Mathieu i fjor boken Connemara. Denne vakre romanen fikk strålende anmeldelser og lå blant bestselgerne i flere måneder. Thierry leste den i sommer.

Nicolas Mathieu, Connemara

Connemara (2022)
Nicolas Mathieu
Roman. Babel – Actes Sud. 544 pages
Boken kan bestilles hos FNAC.com >


Thierry, kan du først forklare tittelen for oss?
Denne tittelen – som åpenbart bringer tankene til Irland – spiller faktisk på tittelen til en av Michel Sardous sanger, Les lacs du Connemara. Den ble spilt inn av Sardou i 1981, og det er en veldig kjent sang i Frankrike. Den blir like gjerne spilt på en fest i en arbeiderklassefamilie som blant studenter ved prestisjefulle handelshøyskoler. Sangen dukker opp ved flere anledninger i romanen.

Hvem er hovedpersonene til Connemara?
Hélène, konsulent, i førtiårene, gift, to barn, ser ut til ikke lenger å vite hvilken retning hun skal gi livet. Karrieren hennes vingler, akkurat som parforholdet hennes. Hun kjeder seg. Christophe, en tidligere lovende hockeyspiller, er litt eldre enn henne og har allerede hatt noen nedturer i livet. Sønnen hans bor sammen med moren sin som er i ferd med å forlate området, hans fars mentale helse svikter, og jobben hans som salgsrepresentant for hundeprodukter er like utmattende som uinspirerende. Handlingen foregår i Øst-Frankrike mellom Nancy og Épinal. Gjennom mange tilbakeblikk lar forfatteren oss bli kjent med historien til de to hovedpersonene og familiene deres.

Er det en kjærlighetshistorie?
Ja! Det er en historie som forteller oss om hva som knytter oss til hverandre og også hva som skiller oss. Kan Hélène og Christophe bygge opp et forhold? Kan det vare? Hva kan det bygges på? Nicolas Mathieu er imidlertid også interessert i arbeidslivet, og i denne romanen forsøker han, gjennom Hélène, å beskrive rollen som konsulentfirmaer spiller. De former skjebnen til bedrifter og enkeltpersoner gjennom powerpoint-presentasjoner og utviklingsstrategier med en forhåndsbestemt logikk. Gjennom bifigurene beskriver han også et komplekst samfunn der alle leter etter sin plass. Hovedhandlingen finner sted i 2017, på tidspunktet for det franske presidentvalget.

Hva likte du i denne boken?
Nicolas Mathieu har et ekte talent for å bygge sterke historier der flere sosiale bakgrunner møtes og slipes mot hverandre. Han har et varmt blikk på karakterene sine. Og han ser dem med rikelig av humor. Han viser styrkene og svakheten deres og gjør at vi blir riktig glad i dem. Hans portrett av et provins-Frankrike der administrasjonen havner i hendene på skruppelløse konsulenter, er ganske saftig. Det er noe veldig direkte i Mathieus forfatterstil som berører meg.

Nivå B2.
Du kan låne Leurs enfants après eux på Deichman. Romanen finnes både på fransk og norsk.

bokprat, Andreï Makine, Le testament français

Lesegrupper B2
Le testament français
En bok du ikke glemmer og som du fortsetter å tenke på lenge...
Mer info og påmelding >

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!