Riktig rytme og trykk gjør det lettere å bli forstått!

Å kunne snakke med riktig rytme er helt grunnleggende for å bli forstått. For å hjelpe deg å få en fin fransk melodi når du snakker, tilbyr Atelier24 to nye franskkurs om uttale: Trykk og rytme A for begynnere og Trykk og rytme B for viderekomne. 

Du reiser til Frankrike og gleder deg til å bruke dine nye franske kunnskaper. Du starter å bruke det du kan på flyplassen, taxi eller på en kafé. Alt går bra. Så flott! Men plutselig får du som svar et høflig – Pardon ? som viser at din samtalepartner ikke har forstått deg. Du gjentar litt usikker det du har sagt, og har inntrykk av at alle lydene er på plass. Men hva med trykk og rytme?

Hvert språk har sin egen rytme, sin gjenkjennelige melodi. En fransktalende eller en norsktalende er vant til en spesifikk rytme, og den bidrar sterkt til forståelsen. Når vi uttaler et ord (eller en ordgruppe), uttaler vi det som en serie stavelser. Serien kan bestå av én eller flere stavelser. Noen stavelser vil få trykk og oppleves derfor som sterke. Trykk skaper språkets dynamikk og rytme.


Når det gjelder trykk er fransk og norsk helt ulike. For det første er det en stor forskjell på hvor trykket plasseres.

På fransk uttaler vi ordene i grupper. En ordgruppe kalles mot phonétique og trykket kommer alltid på den siste stavelsen i gruppen. På norsk har ordene trykk på en fast plass. Ofte kommer trykket på den første stavelsen. Merk at mange norske ord som har utenlandsk opprinnelse – restaurant, for eksempel – har trykket på den siste stavelsen!
 

For det andre markeres trykket helt annerledes på fransk enn på norsk.

Trykket kan generelt produseres ved hjelp av en større lydstyrke (intensitet), tonal endring (tonehøyde), lengre varighet (kvantitet), eller lydendring (kvalitet). På norsk brukes mest intensitet og tonehøyde for å angi trykk. På fransk bruker vi kvantitet for å markere trykk: den siste stavelsen i ordgruppen forlenges.


Å kunne snakke med riktig rytme er helt grunnleggende for å bli forstått, og derfor er det viktig å lære den fra begynnelsen av. Ikke minst er dette en trivelig og musikalsk aktivitet.

Atelier24 tilbyr to nye kurs trykk og rytme A og trykk og rytme B. Kursene som består av 8 timer à 60 minutter inneholder også oppgaver om pusten. Etter kurset vil du ha økt bevisshet om trykk og rytme. Thierry Guénin leder kurset. Han er utdannet i språkdidaktikk og i Alexander-teknikk.

Rytme og trykk A – NETTKURS
torsdager kl. 17:30-18:30
fra 15. april 2021 til 27. mai 2021
Pris: 1840 NOK

Påmelding