Tre album som har fått spesielt positiv oppmerksomhet i 2020

Dette året har vært vanskelig for mange, men utøvende kunstnere er blant dem som har vært mest sårbare for korona-pandemien. Vi har på våre kurs merket stort engasjement i diskusjonene om hvor viktig kultur er i vårt samfunn og mange har pekt på hvor trist det er å ikke kunne gå på konsert og kunne dele denne fysiske og musikalske opplevelsen med andre.

Noen artister har likefullt brukt isolasjonen til å finne inspirasjon og har produsert noen av sine beste album. Vi har plukket ut tre utgivelser som vi liker og som har illustrert året vi snart har bak oss.

"En av de store mulighetene vi har som kunstnere eller musikere er å være de som gir navn til ting, og ikke bare det, gå inn, inn i dyret, i det sorte hullet, utforske det og prøve å komme ut av det” hevdet artisten Klô Pelgag til avisen Le Devoir i juni 2020.

 

Benjamin Biolay

Det finnes ikke mange artikler i den norske pressen om Benjamin Biolay. Han har uansett vært en av de mest feirete franske sangere, musikere og låtskrivere de 20 siste årene i Frankrike. Han har fire ganger mottatt musikkprisen Victoire de la musique i ulike kategorier. Hans femte album utgitt i 2010, La superbe, er til dags dato hans største offentlige suksess. Tre år etter utgivelsen av Volver er Benjamin Biolay tilbake i år med et nytt album, Grand Prix, som mange kritikere nå ser på som en av årets beste.

Klô Pelgag

Musikkpressen i Quebec og i Frankrike tok entusiastisk imot Klô Pelgags nye album, Notre-Dame-des-sept-douleurs. Den kanadiske avisen La Presse beskrev albumet som en reise "i en verden som er både rar og vakker, og som utforsker vår indre uro". For den franske avisen Libération oppleves verket som en fascinerende kombinasjon av energi og særhet, og i følge kulturtidskriftet Télérama skaper Pelgags enkle op poetisk stil som sangforfatter sterke emosjoner og beveger oss ofte til tårer.

Facteurs Chevaux

Detrste albumet utgitt i 2016, La maison sur les eaux, fikk strålende kritikker i Frankrike. Den uklassifiserbare duoen er tilbake i 2020 med albumet Chante-nuit. Minimalismen til de folkelige balladene, edrueligheten i arrangementene, gjør disse to moderne trubadurene til en veldig velkommen kuriositet i det fransktalende musikalske landskapet. Fortryllende!