Uke 13 | Gi fransk mer plass i livet ditt

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Hver uke plukker vi ut bøker, filmer, podkaster, serier, franskkurs eller andre franske godbiter. Disse gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. I uke 13 har vi funnet tre gode filmer som er på kino i Oslo. Lemerciers hyllest til Céline Dion, Aline, og to dokumentarer, Retour à Reims og La panthère des neiges. 

MANDAG | LUNDI

Boken L'Amant av Marguerite Duras
Hva med å starte uken med å lese litt fransk...
L'Amant (Elskeren)
Marguerite Duras (1984)

L'Amant ble utgitt i 1984 og fikk stor suksess og oppmerksomhet. Boken blir ofte sett på som en selvbiografi og er en av Duras' mest leste bøker. På Deichman kan du finne boken på fransk og på norsk. Du kan også kjøpe den hos Atelier24.

«Boken har en navnløs forteller; en aldrende forfatterinne skuer tilbake til sin oppvekst i Indokina i kolonitiden på 1920-tallet. Utgangspunktet til fortellingen er bildet som aldri ble tatt; av hovedpersonens reise over Mekong-floden der hun møter en styrtrik kineser. De blir elskere til tross for sterke hindringer.» (kilde: Wikipedia)

L'Amant fikk Goncourt-prisen i 1984 og ble filmatisert i 1992.

ONSDAG | MERCREDI

Plakat til filmen Retour à Reims

På onsdag har du to gode muligheter til å bruke fransken din. På Vega Scene tilbys to ulike franske opplevelser: en dokumentar om arbeiderklassen og en film inspirert av livet til Céline Dion.


En tidsreise gjennom fransk arbeiderklasses historie
Retour à Reims
Jean-Gabriel Périot (2021)

Vega Scene presenterer filmen slik på sin webside:
Hvordan skal vi forstå fransk politikk foran det kommende presidentvalget?
Retour à Reims er en personlig reise gjennom historien om den franske arbeiderklassens kår fra 1930-tallet fram til idag. Historien som er basert på boka av Didier Eribon er fortalt som en medrivende monolog, og gir et svært interessant perspektiv på hvorfor det franske politiske landskapet ser ut slik det gjør idag.

Introduksjon til filmen ved Kristin Skare Orgeret: Hva skjedde med den franske arbeiderklassens stemmer?

Du kan se filmen 30. mars og 6. april kl. 18:30 på Vega scene...

Plakat til den franske filmen Aline
Hyllest til Céline Dion
Aline (the voice of love)
Valérie Lemercier (2021)

Vi befinner oss i Quebec på 60-tallet, der Sylvette og Anglomard får sitt fjortende barn, Aline. I den beskjedne familien står musikken sentralt. Når en produsent oppdager Aline og hennes gylne sangstemme, har han bare én tanke i hodet: Å gjøre henne til verdens største sanger.

Valérie Lemercier har regissert, delvis skrevet og produsert filmen. I Frankrike er Lemercier et komedisk stortalent, et talent som hun har utforsket fra sine første TV-sktetsjer på slutten av 80-tallet, gjennom sine one-woman-show til sine filmer. Hun er også en stor fan av Céline Dion og hennes mål har vært å virkelig feire den canadiske divaen. I Frankrike – der Dion har vært en veldig populær sangerinne siden hun startet på begynnelsen av 80-tallet – har filmen fått strålende tilbakemeldinger både fra kritikere og publikum. 

Du kan se filmen onsdag 30. mars kl. 20:00 på Vega Scene...

FREDAG | VENDREDI

Den franske plakaten til filmen Snøleoparden
Slående vakker reise gjennom Tibet, på søken etter fjellenes dronning
La panthère des neiges | Snøleoparden
Marie Amiguet (2021)

Dokumentaren forteller om den verdenskjente naturfotografen Vincent Munier og forfatter og eventyrer Sylvain Tessons oppdagelsesferd gjennom Himalaya, i søken etter den uhyre sky snøleoparden. Oppmerksomheten må skjerpes for å se etter tegn til leoparden. Etter hvert legger de også merke til alle de andre detaljene i landskapet.

Snøleoparden er et lite mesterverk som vis gjør deg til en aktiv deltager i naturopplevelsene. Like vanskelig, og like viktig som å finne leoparden, blir det å erkjenne vårt moderne samfunns aller største svakhet: vår likegyldighet til verden rundt oss.
[Omtale fra HUMAN dokumentarfilmfestival]

Du kan se filmen 1. april, 2. april og 3. april kl. 17:00 på Vega scene...

WEEK-END | TIL HELGEN

les cheminées d'une centrale nucléaire
En klargjørende reportasje om de ulike miljømessige og økonomiske sidene ved atomkraft
Nucléaire, une solution pour la planète ? 
Ghislaine Buffard (2022)

På internett finnes det utallige muligheter til holde seg oppdatert på fransk. For deg som er på vei mot nivå B2 og har et sterkt engasjement for miljø- og energispørsmål vil vi foreslå følgende dokumentar.

Dokumentarfilmskaperen Ghislaine Buffard har gjennomført en grundig undersøkelse for å gi et nytt perspektiv på et komplekst tema knyttet til klimaendringene. Gjennom samtaler med vitenskapsfolk, representanter for atomkraftnæringen samt miljøbevegelsen, har hun på en pedagogisk og nyansert måte forklart et vanskelig tema, preget av ulike politiske og økonomiske interesser.

Du kan se filmen på Arte.tv frem til 27. april...

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!