Uke 15 | Gi mer plass til fransk i livet ditt

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. I uke 15 kan du nesten se en ny franskspråklig film hver dag. Kanskje foretrekker du å lese en god krimbok. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

PÅ KINO | AU CINÉMA

Laure Calamy imponerer i sosialrealistisk thriller
Plakaten til filmen À plein temps
À temps plein / Tatt av tiden
Éric Gravel (2022)

Eric Gravels spennende hverdagsdrama er en nervepirrende og intens filmopplevelse med formidable Laure Calamy (kjent fra Netflix-serien Dix Pour Cent) i hovedrollen.

Hvordan få tiden til å strekke til som alenemor med en krevende jobb og to skolebarn? Den lille familien bor utenfor Paris, men Julie jobber på et luksushotell i sentrum. Det er transportstreik og all offentlig kommunikasjon har brutt sammen. Dette kunne fort blitt grå sosialrealisme, men Eric Gravel har laget en thriller av en film der publikum sitter med hjertet i halsen og heier på Julie som om hun er en actionhelt som skal redde verden fra å gå under.

Du kan se filmen fra mandag 11. april til torsdag 14. april på Vega scene.
Mer info >

Energisk portrett av generasjon Y
plakat til film Rien à foutre
Rien à foutre
Julie Lecoustre, Emmanuel Marre (2021)

Cassandra bruker tiden mellom flyvertinne-jobbene på å drikke mini-spritflasker fra duty free, søke bekreftelse fra menn på Tinder, og feste med tilfeldige mennesker hun møter i de ulike byene hun lander i. Hun har ikke noe imot å ta på seg ledige vakter, men hun jobber for et lite selskap og får dårlig betalt. Drømmen er å jobbe for et mer renommert flyselskap, men det kan være vanskelig å oppnå med hennes utsvevende livsstil.

Rien à foutre er et lavmælt drama, og oppleves nesten som en dokumentar. Det føles så virkelig at man kunne trodd at vi følger en ekte flyvertinne på jobben, med alle små og store utfordringer det innebærer, og vi blir desto mer knyttet til Cassandra på hennes vei til å bli voksen. Vi får ta del i hva det vil si å være en del av et globalisert arbeidsliv, på godt og vondt. Filmen bæres frem av Adèle Exarchopoulos’ nærvær i bokstavelig talt hver eneste scene.

Du kan se filmen på Vega scene. Mer info om forestillingene >

En spennende historie om arv og overlevering
Plakat til filmen Memory Box
Memory Box
Khalil Joreige, Joana Hadjithomas (2022)

På en første juledag i Montreal, mottar Maia en mystisk pakke fra Beirut. Den inneholder notatbøker, kassetter og fotografier, ja en hel korrespondanse som Maia førte med sin bestevenn, fra hun var 13 til 18 år. Denne vennen hadde flyktet fra borgerkrigen og reist til Paris. Maia ønsker ikke å rippe i fortiden, men datteren Alex kaster seg over materialet for å utforske det som har vært skjult for henne. Med en blanding av fakta og en dose fantasi, gjenskaper hun historien om morens stormfulle og lidenskapelige ungdomstid på 80-tallet og graver frem godt bevarte hemmeligheter.

De virkelige dagbøkene og brevvekslingen tilhører forfatteren Joana Hadjithomas. Hun og Khalil Joreige, brukte dette materialet som utgangspunkt for filmen, som også er en hyllest til kreativiteten. På sin levende og visuelt oppfinnsomme måte, beskriver Memory Box vårt forhold til fortiden, gjennom en plutselig bølge av gjenoppdaget ungdom og overføring av energi mellom generasjon. En spennende historie om arv og overlevering!

Du kan se filmen på Vega scene. Mer info om forestillingene >

En vidunderlig film om erindringer, vennskap og arv
Plakat til Lille mamma av Céline Sciamma
Petite maman / Lille mamma
Céline Sciamma (2021)

Etter tapet av bestemora, er Nelly og familien sammen for å rydde ut av mammaens barndomshjem. Hun utforsker huset og områdene rundt. Så en dag møter Nelly ei jevnaldrende jente ved ei trehytte i skogen.

Lille mamma er en ny, kritikerrost filmperle fra den franske Portrett av en kvinne i flammer-regissøren Céline Sciamma. I denne filmen vender hun tilbake til sine nydelige skildringer fra barnas verden, slik hun har tidligere mesterlig gjort i sine filmer Tomboy, Vannliljer og Girlhood.

Du kan se filmen på Vega Scene. Mer info om forestillingene >
 

Slående vakker reise gjennom Tibet, på søken etter fjellenes dronning
Plakat til filmen Snøleoparden
La panthère des neiges | Snøleoparden
Marie Amiguet (2021)

Dokumentaren forteller om den verdenskjente naturfotografen Vincent Munier og forfatter og eventyrer Sylvain Tessons oppdagelsesferd gjennom Himalaya, i søken etter den uhyre sky snøleoparden. Oppmerksomheten må skjerpes for å se etter tegn til leoparden. Etter hvert legger de også merke til alle de andre detaljene i landskapet.

Snøleoparden er et lite mesterverk som vis gjør deg til en aktiv deltager i naturopplevelsene. Like vanskelig, og like viktig som å finne leoparden, blir det å erkjenne vårt moderne samfunns aller største svakhet: vår likegyldighet til verden rundt oss.
[Omtale fra HUMAN dokumentarfilmfestival]

Du kan se filmen på Vika kino. Mer info om forestillingene >

BØKER | LIVRES

Hva med å ha påskekrimmen på fransk?
I mars plukket vi ut tre prisbelønnede krimbøker, skrevet av Fred Vargas, Philippe Lemaitre og Bernard Minier, tre av de mest anerkjente krimforfatterne i Frankrike. De har skapt tre ulike politietterforskere og gitt dem vanskelige saker å løse. Bøkene vi har valgt ut forteller om deres respektive første etterforskninger.

Les artikkelen vår (på fransk) >

MUSIKK | MUSIQUE

Kanskje det vi trenger nå!

L'odeur de l'essence
Orelsan (2021)

Nå kan det være et godt tidspunkt for å lytte på nytt til denne låten av Orelsan. Teksten tar opp problemer i vår tid, slik han selv forklarte det da han var gjest hos Augustin Trappenard på France Inter: «Den [tittelen] viser til den følelsen man kan få i møte med for mye mediastøy, for mye informasjon. Vi lever i en periode der folk er i et konstant reaksjonsmodus. Man trenger å ta et steg tilbake.»

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!