Uke 19 | Gi mer plass til fransk i livet ditt

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. I uke 19 kan du se et teaterstykke på fransk, lytte til en podkast om internasjonal politikk eller se den ferske franske filmen Mør og saftig. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

TEATER | THÉÂTRE

En fascinerende og leken forestilling basert på komedie-dikteren Molières tekster
Bildet av Poquelin II
Poquelin II

tg STAN
Nationaltheatret


Det belgiske teaterkompaniet tg STAN er kjent for sine særegne, nyskapende og lekne tolkninger av store teaterklassikere. De kommer nå til Nationaltheatret, noe vi gleder oss veldig til! Det er ikke så ofte man kan se teater på fransk i Oslo. Gå ikke glipp av denne sjansen.

I 2003 lagde tg STAN Poquelin, som var den store franske teaterdikteren Molières egentlige etternavn. Produksjonen baserte seg på en rekke av hans skuespill, inkludert Doktor mot sin vilje, Sganarelle og Den innbilt syke.

Denne gangen baserer de seg på Den adelsglade borgeren, der Molière gjør narr av en velstående herremann som prøver å kopiere aristokratiets oppførsel og livsstil, og Den gjerrige, en tragikomedie om sparsomhet, pervertert maktutøvelse, grådighet, generasjonskonflikt, sannhet og løgner. [Omtale fra nationaltheatret.no]

Nationaltheatret, 13. og 14. mai – Mer info om forestillingene >

PODKAST | PODCAST

For deg som er interessert i internasjonal politikk
Podkast Géopolitique France Inter
Géopolitique

fra mandag til fredag | 2-3 minutter
France Inter


Nivå B1/B2 – Hvis du er interessert i internasjonal politikk, passer denne podkasten for deg. Hver episode varer 2-3 minutter og tar for seg et spesifikt tema fra nyhetene. Før du lytter til podkasten foreslår vi at du leser sammendraget av episoden (Résumé) som du finner på siden til podkasten. Lenger nede vil du også finne rubrikken En savoir plus som gjengir det meste av episodens innhold. Les den og lytt så til podkasten en gang til.

For å øke ordforrådet ditt kan være en god ide å plukke ut tre-fire setninger eller uttrykk som inspirerer deg og som du har lyst til å kunne bruke.

Lenke til podkasten >

LITTERATUR | LITTÉRATURE

Bli kjent med Nina Bouraouis forfatterskap
Boken “Garçon manqué” av Nina Bouraoui
Garçon manqué av Nina Bouraoui

Skeive klassikere
Litteraturhuset, Oslo


På lørdag kommer professor emerita Ellen Mortensen for å holde et foredrag om romanen Garçon manqué (Guttejente) av Nina Bouraoui fra 2000.

Nina Bouraoui (f. 1967) er en fransk-algerisk forfatter, og er, som dere sikkert vet, en av de fremste franskspråklige samtidsforfatterne. Hun har skrevet nærmere 20 bøker siden debuten i 1991, og kretser rundt temaer som rotløshet, begjær og identitet i sitt forfatterskap. For norske lesere er hun kanskje aller mest kjent for Alle mennesker har en naturgitt trang til å vite, som kom i norsk oversettelse i 2020. Garçon manqué er basert på Bouraouis egen oppvekst, og romanen er både dypt personlig i hennes egen utforskning av kjønn, og representativ for en hel generasjon fransk-algeriere i deres jakt på tilhørighet.

Ellen Mortensens foredrag om Garçon manqué er en del av foredragsserien Skeive klassikere. [Omtale fra Litteraturhuset]

Litteraturhuset, 14. mai kl. 15 – Mer info om foredraget >

PÅ KINO | AU CINÉMA

[NY] En sjarmerende komedie fra Paris' motescene til dens tradisjonelle matbutikker
plakaten til filmen “Tendre et saignant”
Tendre et saignant (Mør og saftig)

en film av Christopher Thompson (2022)
med Géraldine Pailhas, Arnaud Ducret


Charly, sjefredaktør for et motemagasin, arver familiens slakteri. Mens hun forbereder seg på å selge det, møter hun Martial, bedriftens slaktermester, som er fast bestemt på å redde virksomheten. Charly blir motvillig forført av karismaen til Martial, og kanskje kan han få henne til å ombestemme seg...

En romantisk komedie som tikker av alle boksene til sjangeren. Sympatisk og dynamisk, bæres filmen av den sjarmerende duoen portrettert av Géraldine Pailhas og Arnaud Ducret.

Se filmen på Egmonts kinohus i Oslo. Mer info >
 

En troverdig, vakker og rå skildring av kjærlighet i teknologiens tidsalder
Plakaten til filmen “Les Olympiades”
Les Olympiades (Paris: En kjærlighetshistorie)

en film av Jacques Audiard (2022)
med Lucie Zhang, Makita Samba, Noémie Merlant


Paris: En kjærlighetshistorie er en fortelling om dating, sex og kjærlighet i det tjueførste århundre, satt i Paris. Historien kretser rundt tre unge mennesker i deres ulike forsøk på å balansere jobb, sex og kjærlighet, og de er venner og elskere om hverandre. Émilie mangler retning og driver fra jobb til jobb, mens den nyutdannede læreren Camille forsøker å unngå å blande sex og kjærlighet. Samtidig får Nora et tøft møte med studentlivet og storbyen når de andre medstudentene forveksler henne med en kjent pornostjerne, Amber.

Den anerkjente regissøren Jacques Audiard – som blant annet har laget Profeten og Rust og bein, i tillegg til Cannes-vinneren Dheepan – trekker oss inn i en troverdig, vakker og rå skildring av kjærlighet i teknologiens tidsalder.

Du kan se filmen på Vega scene. Mer info >
og også på Egmonts kinohus i Oslo. Mer info >
 

Energisk portrett av generasjon Y
plakat til film Rien à foutre
Rien à foutre

en film av Julie Lecoustre, Emmanuel Marre (2021)
med Adèle Exarchopoulos


Cassandra bruker tiden mellom flyvertinne-jobbene på å drikke mini-spritflasker fra duty free, søke bekreftelse fra menn på Tinder, og feste med tilfeldige mennesker hun møter i de ulike byene hun lander i. Hun har ikke noe imot å ta på seg ledige vakter, men hun jobber for et lite selskap og får dårlig betalt. Drømmen er å jobbe for et mer renommert flyselskap, men det kan være vanskelig å oppnå med hennes utsvevende livsstil.

Rien à foutre er et lavmælt drama, og oppleves nesten som en dokumentar. Det føles så virkelig at man kunne trodd at vi følger en ekte flyvertinne på jobben, med alle små og store utfordringer det innebærer, og vi blir desto mer knyttet til Cassandra på hennes vei til å bli voksen. Vi får ta del i hva det vil si å være en del av et globalisert arbeidsliv, på godt og vondt. Filmen bæres frem av Adèle Exarchopoulos’ nærvær i bokstavelig talt hver eneste scene.

Du kan se filmen på Vega scene. Mer info om forestillingene >

Slående vakker reise gjennom Tibet, på søken etter fjellenes dronning
Plakat til filmen Snøleoparden
La panthère des neiges | Snøleoparden

en dokumentar av Marie Amiguet (2021)


Dokumentaren forteller om den verdenskjente naturfotografen Vincent Munier og forfatter og eventyrer Sylvain Tessons oppdagelsesferd gjennom Himalaya, i søken etter den uhyre sky snøleoparden. Oppmerksomheten må skjerpes for å se etter tegn til leoparden. Etter hvert legger de også merke til alle de andre detaljene i landskapet.

Snøleoparden er et lite mesterverk som vis gjør deg til en aktiv deltager i naturopplevelsene. Like vanskelig, og like viktig som å finne leoparden, blir det å erkjenne vårt moderne samfunns aller største svakhet: vår likegyldighet til verden rundt oss.
[Omtale fra HUMAN dokumentarfilmfestival]

Se filmen på Egmonts kinohus i Oslo. Mer info om forestillingene >

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!