Uke 20 | Gi mer plass til fransk i livet ditt

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. I uke 20 kan du oppdage en moderne versjon av Carmen, bli kjent med det dypt rørende livet til Joséphine Bakhita, eller se på en av de fem franske filmene som fremdeles går på kino nå. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

OPERA | OPÉRA

« L'amour est enfant de bohème. Il n'a jamais, jamais, connu de loi. »
foto Carmen Erik Berg
Carmen

av Georges Bizet | regi av Calixto Bieito
Den Norske Opera & Ballett


Carmen er en hit-liste av en opera, med et råskinn av en dame i sentrum. For henne er det friheten som gjelder, friheten til å elske hva, hvem og når hun vil, friheten til å være kvinne på den måten hun selv vil. Det provoserer korporalen Don José noe grenseløst. Samtidig er han besatt av å få henne, eie henne. Men Carmen vil aldri la seg fange.

Det er den anerkjente regissøren Calixto Bieito som står bak denne produksjonen som ble hyllet av kritikerne etter premieren i 2015. Bieito strippet ned historien og satte handlingen til slutten av 1970-tallet, rett etter Franco-tiden. Her er ingen flamencodansere eller kastanjetter. Derimot møter vi mennesker som befinner seg på grensen mellom Spania og Marokko, men også på grensen mellom frihet og tvang, sensualitet og brutalitet, mellom liv og død. Midt oppi denne voldelige virkeligheten blomstrer likevel humoren, musikken og overskuddet, som har fascinert Carmens publikum siden urpremieren i 1875. [Omtale fra operaen.no | foto © Erik Berg]

Spilles 14. mai – 24. juni | Mer info om forestillingene >

BØKER | LIVRES

En gripende roman om en eksepsjonell kvinne
Boken Bakhita
Bakhita (2017)

av Véronique Olmi


Bakhita ble bortført i en alder av syv år fra sin landsby i Darfur, og opplevde alle grusomhetene og lidelsene som slaveriet innebærer. Kjøpt av den italienske konsulen i Darfur, kom hun til Italia og opplevde også der ulikhet, fattigdom og ekskludering. Frigitt etter en rungende rettssak i Venezia, gikk hun inn i en katolsk orden og levde gjennom uroen under de to verdenskrigene og fascismen ved å vie livet sitt til fattige barn.

Bakhita er en gripende roman om denne eksepsjonelle kvinnen som var fange, tjener, nonne og helgen. Med en sjelden stemningsfull kraft gjenskaper Véronique Olmi Bakhitas skjebne, de utrolige kampene hun måtte tåle, styrken og storheten til denne personligheten hvis skjulte styrke kommer fra minnene om tidlige barndom før hun ble gjort til slave.

Livre de Poche, 480 pages. Nivå B2/C1.
Boken kan lånes på Deichman Bjørvika,
eller bestilles hos Atelier24.

PÅ KINO | AU CINÉMA

En spennende skildring av oppfinnsomheten og staheten bak byggingen av Eiffeltårnet
plakaten til filmen “Eiffel”
Eiffel 

en film av Martin Bourboulon (2022)
med Romain Duris, Emma Mackay


Etter å ha fullført konstruksjonen av Frihetsgudinnen, er ingeniøren Gustave Eiffel i verdenstoppen på sitt felt. Derfor blir han plutselig oppsøkt fav den franske regjering som presser ham til å designe noe spektakulært for åpningen av Verdensutstillingen i Paris i 1889. Eiffel selv ønsker mye heller å arbeide med designet av Metroen, men alt endrer seg da Eiffel møter på en mystisk kvinne han kjenner fra sin fortid.

Regissøren Martin Bourboulon har med denne filmen klart å skape en utrolig estetisk vakker fremstilling av en av historiens mest kjente konstruksjoner. Her fletter han sømløst sammen en historisk hendelse med romantikk og i en vakker fortelling full av fransk kultur. Eiffel er et flott kostymedrama med ekstravagante spesialeffekter.

Se filmen på Egmonts kinohus i Oslo. Mer info >
 

En sjarmerende komedie fra Paris' motescene til dens tradisjonelle matbutikker
plakaten til filmen “Tendre et saignant”
Tendre et saignant (Mør og saftig)

en film av Christopher Thompson (2022)
med Géraldine Pailhas, Arnaud Ducret


Charly, sjefredaktør for et motemagasin, arver familiens slakteri. Mens hun forbereder seg på å selge det, møter hun Martial, bedriftens slaktermester, som er fast bestemt på å redde virksomheten. Charly blir motvillig forført av karismaen til Martial, og kanskje kan han få henne til å ombestemme seg...

En romantisk komedie som tikker av alle boksene til sjangeren. Sympatisk og dynamisk, bæres filmen av den sjarmerende duoen portrettert av Géraldine Pailhas og Arnaud Ducret.

Se filmen på Egmonts kinohus i Oslo. Mer info >
 

En troverdig, vakker og rå skildring av kjærlighet i teknologiens tidsalder
Plakaten til filmen “Les Olympiades”
Les Olympiades (Paris: En kjærlighetshistorie)

en film av Jacques Audiard (2022)
med Lucie Zhang, Makita Samba, Noémie Merlant


Paris: En kjærlighetshistorie er en fortelling om dating, sex og kjærlighet i det tjueførste århundre, satt i Paris. Historien kretser rundt tre unge mennesker i deres ulike forsøk på å balansere jobb, sex og kjærlighet, og de er venner og elskere om hverandre. Émilie mangler retning og driver fra jobb til jobb, mens den nyutdannede læreren Camille forsøker å unngå å blande sex og kjærlighet. Samtidig får Nora et tøft møte med studentlivet og storbyen når de andre medstudentene forveksler henne med en kjent pornostjerne, Amber.

Den anerkjente regissøren Jacques Audiard – som blant annet har laget Profeten og Rust og bein, i tillegg til Cannes-vinneren Dheepan – trekker oss inn i en troverdig, vakker og rå skildring av kjærlighet i teknologiens tidsalder.

Du kan se filmen på Vega scene. Mer info >
og også på Egmonts kinohus i Oslo. Mer info >
 

Energisk portrett av generasjon Y
plakat til film Rien à foutre
Rien à foutre

en film av Julie Lecoustre, Emmanuel Marre (2021)
med Adèle Exarchopoulos


Cassandra bruker tiden mellom flyvertinne-jobbene på å drikke mini-spritflasker fra duty free, søke bekreftelse fra menn på Tinder, og feste med tilfeldige mennesker hun møter i de ulike byene hun lander i. Hun har ikke noe imot å ta på seg ledige vakter, men hun jobber for et lite selskap og får dårlig betalt. Drømmen er å jobbe for et mer renommert flyselskap, men det kan være vanskelig å oppnå med hennes utsvevende livsstil.

Rien à foutre er et lavmælt drama, og oppleves nesten som en dokumentar. Det føles så virkelig at man kunne trodd at vi følger en ekte flyvertinne på jobben, med alle små og store utfordringer det innebærer, og vi blir desto mer knyttet til Cassandra på hennes vei til å bli voksen. Vi får ta del i hva det vil si å være en del av et globalisert arbeidsliv, på godt og vondt. Filmen bæres frem av Adèle Exarchopoulos’ nærvær i bokstavelig talt hver eneste scene.

Du kan se filmen på Vega scene. Mer info om forestillingene >

Slående vakker reise gjennom Tibet, på søken etter fjellenes dronning
Plakat til filmen Snøleoparden
La panthère des neiges | Snøleoparden

en dokumentar av Marie Amiguet (2021)


Dokumentaren forteller om den verdenskjente naturfotografen Vincent Munier og forfatter og eventyrer Sylvain Tessons oppdagelsesferd gjennom Himalaya, i søken etter den uhyre sky snøleoparden. Oppmerksomheten må skjerpes for å se etter tegn til leoparden. Etter hvert legger de også merke til alle de andre detaljene i landskapet.

Snøleoparden er et lite mesterverk som vis gjør deg til en aktiv deltager i naturopplevelsene. Like vanskelig, og like viktig som å finne leoparden, blir det å erkjenne vårt moderne samfunns aller største svakhet: vår likegyldighet til verden rundt oss.
[Omtale fra HUMAN dokumentarfilmfestival]

Se filmen på Egmonts kinohus i Oslo. Mer info om forestillingene >

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!