Uke 37 | Gi mer plass til fransk i livet ditt

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. I uke 37 kan du se to ekstremt rørende filmer på kino, reise til Japan med Muriel Barbery eller la deg begeistre av en spennende serie på Arte. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

SERIE | SÉRIE

En spennende blanding av mystisk thriller og kynisk komedie

Serien Le somnambuliste
Le somnambuliste (2021)

en fransk serie av Jérémy Strohm, med Gilles Vandeweerd, Marion Morel, Holly-Rose Clegg
Arte.tv – 1 sesong – 6 episoder av 15 minutter


Hovedpersonen i serien, Simon, er en tretti år gammel, litt fortapt og nonchalant mann, som jobber på et hotell i Alsace. Plutselig begynner han å lide av søvnforstyrrelser, og våkner hver dag på et nytt og nokså upassende sted, som i en kiste eller midt i en skog. Samtidig øker kriminaliteten i hans lille landsbyen. Simon synker ned i tvil, angst så vel som galskap.

Denne korte serien, som kombinerer humor og angst, bæres av talentet til den belgiske hovedrolleinnehaveren, Gilles Vandeweerd.

Se serien på Arte.tv >


Se traileren nå...

BØKER | LIVRES

En vakker historie om kjærlighet og sorg

Boken "Une rose seule" av Muriel Barbery
Une rose seule (2020)

av Muriel Barbery


Denne vakre historien handler om en forvandling og om en reise. Rose, en ung botanist, besøker Japan for første gang. Hennes far døde uten at hun noen sinne hadde truffet ham. Han var en forhandler av samtidskunst og etterlot et brev til henne hos en notar. Rose blir tatt imot i Kyōto i hennes fars hus og denne plutselige nærheten til en fortid som hun ikke fikk tilgang til, fyller den unge kvinnen først med bitterhet så med sinne. Kyōto klarer imidlertid å roe henne og hver dag tar Paul, farens assistent, henne på en reiserute foreslått av hennes avdøde far. En reise langs templer og hager, følelser og møter med mennesker.

Muriel Barbery, forfatteren som også skrev L'élégance du hérisson (Pinsvinets eleganse - lån den på Deichman på fransk eller norsk), har delt romanen i tolv korte kapitler som alle innledes med en kort japansk legende om blomster eller trær.

Actes Sud, Collection Babel. 160 pages. Nivå B2.
Boken kan bestilles hos Atelier24.

PÅ KINO | AU CINÉMA

En sterk filmatisering av Annie Ernaux' mesterverk

Plakat til filmen "Hendelsen"
L'événement (Hendelsen) 

en film av Audrey Diwan (2021)
med Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein


Anne er et frittenkende menneske og hun en engasjert og flink litteraturstudent i Frankrike på 1960-tallet. Hun og venninnene hennes fester, snakker om gutter og om sex, har kollokvier og dagdrømmer. I helgene drar hun hjem til foreldrene, et vanlig ektepar som driver en kafé og underholder seg ved å høre på radio. Plutselig skjer det som får det velsmurte og dagligdage maskineriet til å gå i stå: Anne er gravid! Hun vil ikke ha dette barnet. Ikke nå! Dermed begynner en desperate jakt på en løsning som fort gir Anne følelsen av en enorm ensomhet foran leger, venner og et samfunn som snur det døve øret til.

Hendelsen er en sterk og kompromissløs filmatisering av verket til en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere, Annie Ernaux. Regissøren Audrey Diwan følger nøye ansiktet til hovedpersonen, for å vise hennes besluttsomhet, hennes desperate søken og hennes sterke vilje. Nedtellingen av svangerskapsukene preger historien og blir som et gradvis oppført stengsel som samfunnet ønsker å holde Anne inne i. Du har ikke noe valg, blir hun stadig fortalt! Men hun krever å få velge selv, i en tid da ulovelige aborter ofte fører til fengselsstraff eller død. Sterk og med et svært relevant tema, unngår filmen melodramaet og følger dermed den opprinnelige bokens ånd. Hendelsen vant Gulløven ved filmfestivalen i Venezia i 2021.

Filmen kan ses bl.a. på Vega scene. Mer info >

En hjerteskjærende film om alderdom og livets slutt

Filmen "Vortex" av Gaspard Noe
Vortex

en film av Gaspard Noé (2022)
med Françoise Lebrun, Dario Argento, Alex Lutz


Den franske regissøren Gaspar Noé tar en pause fra det voldsomme og provoserende og presenterer i stedet en rå og realistisk film om et eldre ektepars møte med sykdom og alderdom. Han skildrer deres nedgangstid uten sentimentalitet, men med en brutal realisme preget av briljant filmatisk kreativitet.

Skjermen er nesten hele tiden delt i to. Først tenker vi at det ikke kan være veldig nyttig, men så forstår vi at det er en måte å vise to personer, som har vært et par i lang tid, bli mer og mer isolert i sitt eget syke univers. Filmen føles realistisk og man blir slått av den følelsesmessige kraften.

Filmen kan ses bl.a. på Vega scene. Mer info >

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!