Uke 38 | Gi mer plass til fransk i livet ditt

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. I uke 38 tar vi deg til det sørlige Provence. Du kan også bli kjent med den talentfulle sangeren Pomme, og se to franske filmer på kino. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

REISE | VOYAGE

Ett av de mest populære reisemålene i Frankrike

Saint-Raphaël, Var
Échappées Belles –  Sur les sentiers varois

Échappées belles er et fransk ukentlig reiseprogram som ble sendt på lørdager på TV-kanalen France 5 siden 2006. Hver uke tar en av showets programledere seerne med på å oppdage en destinasjon. I denne episoden besøker vi det franske departementet Var i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Med mer enn 8 millioner turister er Var det største turistmålet etter Paris. Denne populære regionen i det sørlige Provence inkluderer vakker kystlinje, kjente feriesteder som Saint-Tropez og mange andre interessante kystbyer og landsbyer. Var har noen av de vakreste strendene i Frankrike.

For dem som bor i Var, er det livsnytelse som gjelder. Innbyggerne vet hvordan de skal dra nytte av de små gledene som området er kjent for. Bevaring av miljøet rundt dem, er en prioritet.


Se episoden...

MUSIKK | MUSIQUE

Bli kjent med en av de nye stjernene i den franske musikkscenen!

album Consolation Pomme
Consolation (2022)
Pomme 

Claire Pommet, alias Pomme, synger melankolske tekster til lette melodier og hun har allerede mottatt prisen Victoires de la Musique to ganger. To år etter suksessen med albumet Les Failles, slipper hun sitt tredje album: Consolation. De nye sangene er som en serie postkort fra livet hennes, fra barndommen til nåtid som den 26 år gamle kvinnen hun har blitt. Nesten alle sangene er viet til en kvinne som inspirerte henne, som f.eks. den franske sangeren Barbara eller den canadiske forfatteren Nelly Arcan. Bli kjent med Pommes univers!


Se konserten...

PÅ KINO | AU CINÉMA

En vidunderlig film om erindringer, vennskap og arv

Plakat til filmen Petite Maman
Petite maman / Lille mamma

av film av Céline Sciamma (2021)


Etter tapet av bestemora, er Nelly og familien sammen for å rydde ut av mammaens barndomshjem. Hun utforsker huset og områdene rundt. Så en dag møter Nelly ei jevnaldrende jente ved ei trehytte i skogen.

Lille mamma er en ny, kritikerrost filmperle fra den franske Portrett av en kvinne i flammer-regissøren Céline Sciamma. I denne filmen vender hun tilbake til sine nydelige skildringer fra barnas verden, slik hun har tidligere mesterlig gjort i sine filmer Tomboy, Vannliljer og Girlhood.

Filmen kan ses på Vega scene. Mer info >


En sterk filmatisering av Annie Ernaux' mesterverk

Plakat til filmen "Hendelsen"
L'événement (Hendelsen) 

en film av Audrey Diwan (2021)
med Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein


Anne er et frittenkende menneske og hun en engasjert og flink litteraturstudent i Frankrike på 1960-tallet. Hun og venninnene hennes fester, snakker om gutter og om sex, har kollokvier og dagdrømmer. I helgene drar hun hjem til foreldrene, et vanlig ektepar som driver en kafé og underholder seg ved å høre på radio. Plutselig skjer det som får det velsmurte og dagligdage maskineriet til å gå i stå: Anne er gravid! Hun vil ikke ha dette barnet. Ikke nå! Dermed begynner en desperate jakt på en løsning som fort gir Anne følelsen av en enorm ensomhet foran leger, venner og et samfunn som snur det døve øret til.

Hendelsen er en sterk og kompromissløs filmatisering av verket til en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere, Annie Ernaux. Regissøren Audrey Diwan følger nøye ansiktet til hovedpersonen, for å vise hennes besluttsomhet, hennes desperate søken og hennes sterke vilje. Nedtellingen av svangerskapsukene preger historien og blir som et gradvis oppført stengsel som samfunnet ønsker å holde Anne inne i. Du har ikke noe valg, blir hun stadig fortalt! Men hun krever å få velge selv, i en tid da ulovelige aborter ofte fører til fengselsstraff eller død. Sterk og med et svært relevant tema, unngår filmen melodramaet og følger dermed den opprinnelige bokens ånd. Hendelsen vant Gulløven ved filmfestivalen i Venezia i 2021.

Filmen kan ses bl.a. på Vega scene. Mer info >

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!