Uke 4 | Våre språk- og kulturtips

Våre ukentlige tips er tilbake. Denne uken anbefaler Hélène en video om pensjonsreformen i Frankrike, Emmanuel har plukket ut en morsom serie om fire stand-up-komikere og Thierry inviterer til å lytte til en vakker sang. Du finner også informasjon om den fine vinkvelden som Alliance française i Oslo arrangerer.

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. Du vil også finne et utvalg av arrangementer og aktiviteter som bidrar til mangfold i Oslo. Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.

Vårsemesteret | Kurslisten
Sjekk hvilket program Atelier24s team er laget for deg

Brosjyre for vårsemesteret 2023

Et bredt og variert tilbud >


Nytt semester er nå i gang! De første kursene startet i forrige uke, og flere starter i løpet av de kommende ukene. Vi har en variert meny av franske opplevelser, og du vil garantert finne et kurs som kan begeistre deg. Læreglede er viktig når du gir deg i kast et nytt språk, og dette er noe teamet vårt er svært opptatt av. Bli med!

Les brosjyren >

I tillegg til Torggata og Bygdøy allé har vi også kurs i det hyggelige strøket Bogstadveien/Homansbyen. Vårt kurslokale ligger i etasjen over Glasmagasinet med fin utsikt mot Josefines gate og Hedgehaugsveien.
Busslinje 21, og trikken stopper rett ved døren.
 

THIERRY ANBEFALER:
Bli kjent med sangeren og låtskriver Albin de la Simone!

VIDEOKLIPP | Les cent prochaines années
Albin de la Simone


Jeg foreslår at du starter året mildt og vennlig med denne praktfulle låten skrevet og fremført av Albin de la Simone. Artisten skal feire sin tjue år lange karriere i år, og hans syvende album skal slippes i mars.

De la Simone er kjent for sine vare og følsomme tolkninger, og i denne sangen, som er en forsmak på albumet, forteller han om vonde minner og nytt håp som oppstår med ny kjærlighet. Videoen er tekstet. La deg rive med!

 

HÉLÈNE ANBEFALER:
En video for å bli bedre kjent med det franske pensjonssystemet

La retraite à 64 ans

Nyheter fra Frankrike
Video + artikkel | Ouest France

La retraite pour les nuls (Pensjon for Dummies)


Frankrike er i opprør. En ny pensjonsreform utløste en storstreik i forrige uke. Du vil gjerne forstå det franske pensjonssystemet bedre, men du synes kanskje det er vanskelig å forstå det spesialiserte ordforrådet som brukes i artikler i fransk presse?

Regionavisen Ouest-France publiserte nylig en kort artikkel og en video om emnet (Pensjon for Dummies) som vil hjelpe deg. I løpet av tre minutter får du en god oppsummering. Du blir forklart hva som er l'âge légal de départ à la retraite (lovfestet pensjonsalder), le taux plein (fullpensjon) og la durée de cotisation (bidragsperioden). Videoen er tekstet.

Les artikkelen og se på videoen

EMMANUEL ANBEFALER:
En morsom serie om fire stand-up-komikere

SERIE | Drôle (Standing Up)
av Fanny Herrero, med Mariama Gueye, Younès Boucif, Elsa Guedj
Sesong 1 – 6 episoder (45 minutter)
Netflix


Denne uken foreslår jeg at du ser en fransk serie som er tilgjengelig på Netflix: Drôle (Standing Up) av Fanny Herrero (skaperen av Call My Agent som også er tilgjengelig på Netflix). Denne serien ble klassifisert blant de ti beste i 2022 av avisen Le Monde.

Drôle forteller om tilværelsen til fire stand-up-komikere på terskelen til berømmelse. Om kvelden går de på scenen på Funny Comedy Club for å teste ut sketsjene sine på publikum, mens de ellers sjonglerer med et familieliv og diverse småjobber for å få endene til å møtes. De unge komikerne, som har vidt forskjellig bakgrunn, prøver så godt de kan å navigere mellom sine profesjonelle karrieredrømmer og følelsesmessige tilbakeslag.

Serien lar deg øve på fransk på en morsom måte, mens du oppdager forskjellige aspekter ved fransk kultur. Med undertekster er den tilgjengelig for alle.

PÅ KINO | AU CINEMA
Close og En vakker morgen fortsatt vises på kino i Oslo.

Plakat til filmen Close

En film om den smertefulle slutten på et barndomsvennskap
Close

en film av Lukas Dhont (2022)
med Eden Dambrine, Gustav de Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker


Trettenåringene Léo og Rémi er bestekamerater som sammen nyter friheten som sommerferien gir dem. Når høsten kommer, starter de på ungdomsskolen, og da blir plutselig to gutter som holder hverandre i hånden, sett på med mistenksomme øyne. «Er de et par?» spør jentene i klassen. Situasjonen plager Léo som begynner å trekke seg unna og å gå sine egne veier, noe Rémi ikke forstår.

Close er den andre filmen av den belgiske regissøren Lukas Dhont som fikk stor oppmerksomhet med sin debutfilm Girl. Den er en vakker og innsiktsfull skildring av hvordan det nære vennskapet mellom to gutter endrer seg når de går inn i puberteten. Den handler også om skolen som arena for makt og sosiale motsetninger. Filmen fikk Cannes-juryens Grand Prix i år.

Mer info om filmvisningene på Vega scene >
og på Nordisk Film kino >

Her finner du noe tips for denne uken eller senere. Det kan være fransk-relatert, en hyllest til frankofoni eller noe som vi synes bidrar positivt til å styrke mangfoldet i Oslo.

plakat til Café littéraire


LITTERATUR
Café littéraire | Fratrie(s)
10. februar 2023 kl. 17:45
Atelier24s team har plukket ut tre bøker, forteller litt om forfatterne og leser noen utdrag. Et hyggelig møtested for frankofile bokelskere!
Sentralen, Oslo
Info og billetter > 

 

Druer fra Jura


ALLIANCE FRANÇAISE
Soirée Dégustation
Les vins du Jura

26. januar 2023 kl. 19
En fin og smakfull kveld om vinene og ostene fra Franche-Comté. Presentasjon og smaking er ledet av ønologen Jean-Yves Lingner.
Frogner Menighets Hus, Oslo
Info og billetter > 

 

Django Reinhardt


MUSIKK
Djangofestivalen
26.-28. januar 2023
Djangofestivalen i Norge er den eldste festivalen i sitt slag, og ble arrangert for første gang i 1980.
Cosmopolite, Oslo
Info og billetter > 

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!