Uke 44 | Gi mer plass til fransk i livet ditt

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. I uke 44 foreslår Hélène og Emmanuel to aktiviteter som gir deg mulighet til å trene fransken din. Øk lytteforståelsen, og utvid ordforrådet ditt! Thierry fortsetter denne uken med musikk-tips og presenterer en av Arnos siste sanger. To nye fransktalende filmer vises også i Oslo for tiden. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

EMMANUEL ANBEFALER:
En morsom og praktisk måte å øve på fransk på

Le petit Nicolas

TEKSTET LYDBOK | Le petit Nicolas
19 episoder tilgjengelige på YouTube >


Le petit Nicolas (Nikolai i de norske oversettelsene) er en serie franske barnebøker skrevet av René Goscinny og illustrert av Jean-Jacques Sempé. Den første boka kom ut i mars 1959. Nicolas er en liten gutt, og historiene er fortalt av Nicolas selv, noe som gir boken en utpreget humor. Teksten er en pastisj på barnslig språk, med viltre, springende tankerekker og flust med skolegårdsslang. Mye av humoren kommer fra Nicolas' misforståelse av voksnes oppførsel.

For å bli kjent med Nicolas' univers kan du se en fin videoserie på YouTube. Den består av 19 episoder (fra 6 til 8 minutter hver) og er en morsom og praktisk måte å øve fransk på. Serien passer helt fint fra nivå A2. Presentasjonen i form av lysbilder gjør det mulig å stoppe videoen og å lese teksten stille for å forstå den bedre. En fin mulighet til å observere bruken av grunnleggende verbtider, synes jeg.

Se serien >

HÉLÈNE ANBEFALER:
En fin aktivitet for å trene lytteforståelse

RFI Savoirs

LYTTETRENING | Les titres du Journal
Radio France internationale | RFI Savoirs
Til nettsiden >


På nivå A2 kan det være vanskelig å finne innhold på fransk som ikke er for komplekst. En mulighet er selvsagt å se franske serier og filmer med norske undertekster på plattformer som Netflix eller NRK.TV, men dette kan være frustrerende: ordforrådet er noen ganger komplisert, og folk snakker fort.

På mine franskkurs på nivå A2 anbefaler jeg ofte elevene mine å bruke Radio France internationale sin radioplattform – RFI Savoirs. Det er et godt sted å begynne å lytte til kort innhold som ikke er fra en lærebok.

En aktivitet er for eksempel å trene på å forstå Les titres du Journal (nyhetsoverskriftene). Lyttingen er ledsaget av ordforrådshjelpemidler og flervalgsoppgaver (multiple choice) for å hjelpe forståelsen. Teksten til nyhetsoverskriftene er også tilgjengelig. Det er en veldig god, rask og morsom måte å komme videre i lytteforståelse på!

THIERRY ANBEFALER:
Et suverent utdrag fra Arnos postume album

foto Arno, Opex

VIDEOKLIPP | Arno, La Vérité
fra albumet Opex


Sanger, skuespiller og komponist Arno døde av kreft 23. april 2022. Han hadde nettopp fullført Opex, et sterkt opus som blander rock og blues, nye sanger og coverlåter. Det er kanskje det mest personlige albumet til flamlenderen med den hese stemmen.

Arnos talent har alltid vært å dekke tårer med latter, og med denne gripende, nakne og oppriktige platen har han prestert til nye høyder.

Albumet er oppkalt etter bydelen i Oostende der artisten vokste opp, og det åpner med en svært nostalgisk låt, La Vérité. Sangeren visste at han var syk, og ordene annonserer med eleganse og poesi en død som kommer.

Je veux me marier avec le vent
Je prends le soleil comme mon amant
Avec les nuages, je danse le french cancan
Mais le vent nous dit, le tango
Le tango s'en va

PÅ KINO | AU CINEMA
To nye vakre fransktalende filmer vises denne uken

Plakat til filmen Close

En film om den smertefulle slutten på et barndomsvennskap
Close

en film av Lukas Dhont (2022)
med Eden Dambrine, Gustav de Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker


Trettenåringene Léo og Rémi er bestekamerater som sammen nyter friheten som sommerferien gir dem. Når høsten kommer, starter de på ungdomsskolen, og da blir plutselig to gutter som holder hverandre i hånden, sett på med mistenksomme øyne. «Er de et par?» spør jentene i klassen. Situasjonen plager Léo som begynner å trekke seg unna og å gå sine egne veier, noe Rémi ikke forstår.

Close er den andre filmen av den belgiske regissøren Lukas Dhont som fikk stor oppmerksomhet med sin debutfilm Girl. Den er en vakker og innsiktsfull skildring av hvordan det nære vennskapet mellom to gutter endrer seg når de går inn i puberteten. Den handler også om skolen som arena for makt og sosiale motsetninger. Filmen fikk Cannes-juryens Grand Prix i år.

Mer info om filmen og forestillingene >

Plakat til filmen "Un beau matin"

Et vakkert portrett av en kvinne revet mellom tristhet og håp
Un beau matin (En vakker morgen)

en film av Mia Hansen-Løve (2022)
med Léa Seydoux, Melvil Poupaud, Pascal Greggory, Nicole Garcia


Siden mannen hennes døde, har Sandra stort sett konsentrert seg om jobben og datteren på ti år. I løpet av kort tid skjer det store forandringer i livet hennes. Parallelt med at hennes far, en forhenværende og høyt respektert filosofiprofessor, blir stadig dårligere av en Alzheimer-aktig sykdom, innleder hun et forhold med den gifte Clément. Der forholdet til den en gang så ressurssterke faren svinner hen, utvikler forholdet til Clément seg sakte, men sikkert til noe som kan bli både sterkt og varig.

Fransk-danske Mia Hansen-Løve (f. 1981) startet sin karriere i filmbransjen som skuespiller før hun debuterte som regissør med spillefilmen All Is Forgiven i 2007. Hennes filmer byr alltid på autentiske situasjoner som viser hvordan vi mennesker faktisk interagerer med hverandre, både i medgang og når livet butter imot. En vakker morgen er en av hennes beste filmer til nå, og Léa Seydoux gjør en av sine aller mest gripende rolleprestasjoner i rollen som alenemoren og tolken Sandra. – Omtale fra vegascene.no

Mer info om filmen og forestillingene >

Plakat til filmen "Hendelsen"

En sterk filmatisering av Annie Ernaux' mesterverk
L'événement (Hendelsen)

en film av Audrey Diwan (2021)
med Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein


Anne er et frittenkende menneske og en engasjert og flink litteraturstudent i Frankrike på 1960-tallet. I helgene drar hun hjem til foreldrene, et vanlig ektepar som driver en kafé og underholder seg ved å høre på radio. Plutselig skjer det som får det velsmurte og dagligdage maskineriet til å gå i stå: Anne er gravid! Hun vil ikke ha dette barnet. Ikke nå! Dermed begynner en desperate jakt på en løsning som fort gir Anne følelsen av en enorm ensomhet foran leger, venner og et samfunn som snur det døve øret til.

Hendelsen er en sterk og kompromissløs filmatisering av verket til en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere, Annie Ernaux. Nedtellingen av svangerskapsukene preger historien og blir som et gradvis oppført stengsel som samfunnet ønsker å holde Anne inne i. Hendelsen vant Gulløven ved filmfestivalen i Venezia i 2021.

Filmen kan ses bl.a. på Vega scene. Mer info >

BOKPRESENTASJON | CAFÉ LITTÉRAIRE
En fin anledning for deg til å lytte til fine franske tekster 

Måneds utvalg: fire bøker

Café littéraire de novembre
Étranger en France – Det å være utlending i Frankrike


fredag 11. november kl. 17:00-18:30
Gratis adgang – Deichman Bjørvika, Oslo
For å sikre deg plass anbefaler vi at du melder deg på på forhånd.
Send oss en melding >

Kjære bokelskere, vi ser fram til å treffe dere på Deichman Bjørvika den 11. november. Vi kunne knapt funnet et bedre sted for å snakke om bøker! Til denne nye utgaven av vår Café littéraire har vi plukket ut fire bøker utgitt i 2022. De er både morsomme og rørende, og forteller om den smertefulle og håpefulle reisen til et nytt land. De beskriver de første prøvende skrittene i det nye landet, Frankrike, slik forfatterne selv eller deres familier – fra Italia, Russland, Kamerun eller Vietnam – har opplevd dem.

Hélène og Thierry vil først presentere de fire forfatterne. På programmet står to veletablerte litterære stjerner og to unge forfattere som nettopp har utgitt sin debutroman. De vil også lese noen utdrag. En fin anledning for deg til å lytte til fine franske tekster! Bli med!

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!