[Uke 48] – Fransktalende filmer skinner i Oslo

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Hver uke plukker vi ut bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiterDisse gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. Uke 48 er viet film. Det er ikke så ofte at det er mulig å se fem ulike fransktalende filmer i Oslo i løpet av uken, alt fra klassiske perler til en gripende kontroversiell Gullpalme-vinner. Kos deg!

MANDAG | LUNDI

Plakat til Lille mamma av Céline Sciamma
En vidunderlig film om minner, vennskap og arv
Petite maman (Lille mamma)
Céline Sciamma (2021)

Etter tapet av bestemora, er Nelly og familien sammen for å rydde ut av mammaens barndomshjem. Hun utforsker huset og områdene rundt. Så en dag møter Nelly ei jevnaldrende jente ved ei trehytte i skogen.

Lille mamma er en ny, kritikerrost filmperle fra den franske Portrett av en kvinne i flammer-regissøren Céline Sciamma. I denne filmen vender hun tilbake til sine nydelige skildringer fra barnas verden, slik hun har vist at hun er en mester i å gjøre i sine tidligere filmer Tomboy, Vannliljer og Girlhood.

Du kan se filmen mandag 29. november kl. 16:30 på Vega kino...

TIRSDAG | MARDI

plakat til filmen Titane
Gullpalme-vinneren
Titane
Julia Ducorneau (2021)

Julia Ducournau, som tok Cannes med storm i 2016 med debuten Raw, er nå tilbake med en unik og grenseoverskridende ny thriller. Titane vil sjokkere og overraske - ingen vil forlate kinoen uberørt.

Filmen skildrer Alexia (Agathe Rousselle). Hun blir som barn alvorlig skadet i en bilulykke og får operert inn en titaniumplate i hjernen. Som ung har hun utviklet seg til en slags seriemorder, men under en flukt fra myndighetene endrer hun sitt utseende og påstår å være den forsvunnede sønnen til en traumatisert brannmann (Vincent Lindon). Snart eskalerer alt ut av kontroll og Titane utvikler seg til noe som garantert aldri tidligere er sett på film....

Du kan se filmen tirsdag 30. november kl. 21:05 på Vika kino...

ONSDAG | MERCREDI

plakat til filmen En fortelling om kjærlighet og begjær
En sensuell og poetisk film om ung kjærlighet
Une histoire d'amour et de désir
(En fortelling om kjærlighet og begjær)

Leyla Bouzid (2021)

Denne dramafilmen følger en ung fransk-algirsk mann i Paris, som opplever både kjærlighet og begjær for første gang når han faller for en medstudent på litteraturstudiet han akkurat har begynt på.

Filmen kan minne om suksess-serien "Normal People" i måten den følger et forhold fra den uskyldige begynnelsen, gjennom vansker og motstand. Den forteller også om en generasjon unge franske menn med nordafrikansk muslimsk bakgrunn, og hvordan de må forholde seg til spørsmål om nasjonal identitet, personlig etikk og seksuell politikk.

Du kan se filmen onsdag 1. desember kl. 14:40 på Saga kino...

TORSDAG | JEUDI

Bildet fra filmen Heisen til skafottet
Stilfull klassisk filmperle
Ascenseur pour l'échaffaud (Heisen til skafottet)
Louis Malle (1957)

Heisen til skafottet er en av de mest stilfulle franske filmene som er laget, stemningsfullt filmet i svart-hvitt, med blinkende neonlys, sigarettrøyk og et legendarisk, improvisert soundtrack av Miles Davis på høyden av hans karriere, og med Jeanne Moreau på sitt mest uimotståelige.

Du kan se filmen torsdag 2. desember kl. 21:00 på Cinemateket...

FREDAG | VENDREDI

Les amants av Louis Malle
Suveren Jeanne Moreau
Les Amants (De Elskende)
Louis Malle (1958)

Selv om Louis Malles debutfilm Heisen til skafottet (1958) vakte oppsikt som en drivende god thriller, var det oppfølgeren, De elskende, fra samme år, som brakte ham internasjonal anerkjennelse. Som en av de mest kontroversielle filmer noensinne distribuert i Frankrike, tok den for seg seksualiteten som frigjørende kraft. Jeanne Moreau spiller den blaserte, borgerlige Paris-kvinnen, hvis liv endevendes av en plutselig seksuell lidenskap. Både henne ektemann og elsker blir etterlatt som hjelpeløse og forbløffede tilskuere. 

Du kan se filmen fredag 3. desember kl. 20:00 på Cinemateket...

La et franskkurs være vårens hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!