Uke 49 | Våre språk- og kulturtips

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Denne uken inviterer Atelier24 til sin månedlige Café littéraire. Emmanuel og Thierry vil presentere tre bøker som ble tildelt en fransk litteratur-pris i år. Hélène anbefaler deg en veldig kort podkast for å trene lytteforståelsen. Vega scene arrangerer en spesiell kveld rundt filmen Close.

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. Du vil også finne et utvalg av arrangementer og aktiviteter som bidrar til mangfold i Oslo. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

HÉLÈNE ANBEFALER:
En kjempekort podkast for daglig lyttetrening

Podkast Les 80 secondes de Nicolas

PODKAST | Les 80 secondes de Nicolas
France Inter
Lytt til podkasten >


Du mangler tid i ditt travle liv, men du vil gjerne høre på litt fransk hver dag? Kanskje dette radioprogrammet er noe for deg! På 80 sekunder snakker journalisten Nicolas Demorand om et bredt spekter av temaer: Aktuelle hendelser, filmer og serier, politikk, litteratur, mat. Alt, som navnet indikerer, på 80 sekunder.

Taletempoet kan være litt raskt, men det er egentlig ikke et problem siden du finner teksten på nettstedet. Språkkompleksiteten varierer avhengig av emnet. Fra B1-nivå.

EMMANUEL ANBEFALER:
En av Dominique As fineste sanger

SANG | Le courage des oiseaux
Dominique A
fra albumet La fossette


Denne uken foreslår jeg å lytte til en sang av Dominique A med tittelen Le courage des oiseaux. Sangen er fra albumet La fossette og er en invitasjon til å spre våre vinger og kjempe mot elementene for å snu skjebnen. Teksten er preget av klarhet og presisjon, og ærligheten i ordene forsterkes av delikat, vakker musikk.

Jeg oppdaget denne sangen gjennom å lese boken som vant Goncourt-prisen, Vivre vite, av Brigitte Giraud. Sangen har en spesiell plass i boken. Jeg vil presentere Girauds roman den 9. desember på Deichman Bjørvika. Det siste albumet av Dominique A – svært vakkert – ble utgitt i høst (Le Monde réel).

PÅ KINO | AU CINEMA
To fransktalende filmer vises på kino for tiden.

Plakat til filmen "Un beau matin"

Et vakkert portrett av en kvinne revet mellom tristhet og håp
Un beau matin (En vakker morgen)
en film av Mia Hansen-Løve (2022)
med Léa Seydoux, Melvil Poupaud, Pascal Greggory, Nicole Garcia


Siden mannen hennes døde, har Sandra stort sett konsentrert seg om jobben og datteren på ti år. I løpet av kort tid skjer det store forandringer i livet hennes. Parallelt med at hennes far, en forhenværende og høyt respektert filosofiprofessor, blir stadig dårligere av en Alzheimer-aktig sykdom, innleder hun et forhold med den gifte Clément. Der forholdet til den en gang så ressurssterke faren svinner hen, utvikler forholdet til Clément seg sakte, men sikkert til noe som kan bli både sterkt og varig.

Fransk-danske Mia Hansen-Løve (f. 1981) startet sin karriere i filmbransjen som skuespiller før hun debuterte som regissør med spillefilmen All Is Forgiven i 2007. Hennes filmer byr alltid på autentiske situasjoner som viser hvordan vi mennesker faktisk interagerer med hverandre, både i medgang og når livet butter imot. En vakker morgen er en av hennes beste filmer til nå, og Léa Seydoux gjør en av sine aller mest gripende rolleprestasjoner i rollen som alenemoren og tolken Sandra. – Omtale fra vegascene.no

Mer info om filmen og forestillingene >

plakat til filmen Close

En film om den smertefulle slutten på et barndomsvennskap
Close

en film av Lukas Dhont (2022)
med Eden Dambrine, Gustav de Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker


Trettenåringene Léo og Rémi er bestekamerater som sammen nyter friheten som sommerferien gir dem. Når høsten kommer, starter de på ungdomsskolen, og da blir plutselig to gutter som holder hverandre i hånden, sett på med mistenksomme øyne. «Er de et par?» spør jentene i klassen. Situasjonen plager Léo som begynner å trekke seg unna og å gå sine egne veier, noe Rémi ikke forstår.

Close er den andre filmen av den belgiske regissøren Lukas Dhont som fikk stor oppmerksomhet med sin debutfilm Girl. Den er en vakker og innsiktsfull skildring av hvordan det nære vennskapet mellom to gutter endrer seg når de går inn i puberteten. Den handler også om skolen som arena for makt og sosiale motsetninger. Filmen fikk Cannes-juryens Grand Prix i år.

Filmen vises den 7. desember kl. 18 på Vega scene
med en påfølgende samtale om de psykologiske mekanismene i filmen >

Les våre tips fra de forrige ukene her:

Atelier24s Café littéraire | Deichman Bjørvika
En fin anledning til å lytte til gode franske tekster

Plakat til Café littéraire Décembre

Café littéraire de décembre
Les prix littéraires 2022
Til denne nye utgaven av vår Café littéraire har vi plukket ut tre bøker som i år har blitt tildelt noen av Frankrikes viktigste litteratur-priser.


fredag 9. desember kl. 17:30-18:30 – gratis adgang
rom Disen (4. etasje), Deichman Bjørvika, Oslo
For å sikre deg plass anbefaler vi at du melder deg på på forhånd.
Meld deg på >

Her finner du noe tips for denne uken eller senere. Det kan være fransk-relatert, en hyllest til frankofoni eller noe som vi synes bidrar positivt til å styrke mangfoldet i Oslo.

Plakaten til "Den lille prinsen"


TEATER
Den lille prinsen
fra 30. november 2022 til 28. januar 2023
En leken og fantasieggende oppsetning av Antoine de Saint-Exupérys verdenskjente klassiker
Nationaltheatret, Oslo
Info og billetter > 

 

Django Reinhardt


MUSIKK
Djangofestivalen
26.-28. januar 2023
Djangofestivalen i Norge er den eldste festivalen i sitt slag, og ble arrangert for første gang i 1980.
Cosmopolite, Oslo
Info og billetter > 

Laure Prouvost | Foto: Nasjonalmuseet, Annar Bjørgli


UTSTILLING
Laure Prouvost. Above Front Tears Oui Float
5. november 2022 til 12. februar 2023
Den franske kunstneren Laure Prouvost har tatt i bruk Lyshallens mektige format og skapt en verden av kontraster, formidlet med varme og absurd humor.
Nasjonalmuseet, Oslo
Info og billetter > 

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!