God jul | Les vårt kursprogram for 2023

Sjekk også våre språk- og kulturtips for juletiden

Kjære alle sammen, denne uken har vi gleden av å kunne presentere det fulle kursprogrammet for vårsemesteret. Dere vil også som vanlig finne flere tips for å holde kontakt med det franske språket. Vi vil takke alle som har vært med oss i 2022, og ønsker alle en riktig god jul.  [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

Vårsemesteret | Kurslisten
Sjekk hvilket program Atelier24s team er laget for deg

Brosjyre for vårsemesteret 2023

Et bredt og variert tilbud >


I 2023 finner du våre populære serier Progressive franskkurs og Temakurs. Vi fortsetter med våre Franskkurs for seniorer og våre spennende kurs Fransk helt spontant.

Er du matelsker, velg temakurset Mattradisjoner. Er du bokelsker, plukk et av våre bokprat-kurs. Vi har noe for enhver smak og alle nivå. Bli med!

I januar blir vi også å finne på et nytt kurssted i Oslo. I tillegg til Torggata og Bygdøy allé vil vi nå ta imot deg i det hyggelige strøket Bogstadveien/Homansbyen. Vårt kurslokale ligger i etasjen over Glasmagasinet med fin utsikt mot Josefines gate og Hedgehaugsveien, noen få meter fra Brasserie Blanche. Busslinje 21 og trikken stopper rett ved døren.

Les brosjyren >

HÉLÈNE ANBEFALER:
En fin podkast for å lytte til fine tekster i juletiden

Podcast «Ça peut pas faire de mal»

PODKAST | Ça peut pas faire de mal
France Inter
Lytt til podkasten >


Guillaume Gallienne er en av de mest kjente teaterskuespillerne i Frankrike. Han er medlem av det prestisjefulle nasjonale teaterkompaniet La Comédie Française og var i 10 år programleder av Ça peut pas faire de mal på den franske radiokanalen France Inter. Der leste han utdrag fra litterære verk (monolog, dikt, skuespill eller romaner). Han leste klassikere fra fransk og utenlandsk litteratur, men også samtidsverk.

Programmet ble avsluttet i 2020, men alle episodene er fortsatt tilgjengelige online. Du finner episoder om La Peau de Chagrin av Balzac, Le Comte de Monte Cristo av Dumas, dikt av Rimbaud og Verlaine, skuespill av Racine og Molière, men også utdrag fra Maigret eller tekster av Annie Ernaux.

Det er en sann glede å høre på vakre tekster lest av en god skuespiller! Du kan lytte til dem bare for å lytte til lydene og rytmen av språket eller med fokus på innholdet i teksten. Vanskeligheten varierer i henhold til tekstene som leses (fra nivå B1).

THIERRY ANBEFALER:
En leken video om Alpenes høyeste fjell

VIDEO | Mont Blanc : dispute au sommet
Géozarbie
Arte.tv


Hvis en kvinne fødte et barn på toppen av Mont Blanc, hvilken nasjonalitet ville barnet være? For Frankrike ville han eller hun selvfølgelig være fransk. Men ikke for Italia! Og krangelen har pågått siden 1860! Denne morsomme 10-minutters videoen ser på alle sider av saken. Du møter et imponerende fjell, horder av turister, en keiser, en konge, et uklart kart, en taubane, falske papirer og et boblebad. Velkommen til denne episoden av Arte.tvs serie Géozarbie!

Merk at Géozarbie er et ordspill som kombinerer ordet géographie og ordet bizarre i bakvendtspråket verlan. Ord i verlan dannes ved å bytte om rekkefølgen på stavelser fra det opprinnelige ordet.

PÅ KINO | AU CINEMA
Tre fransktalende filmer er (eller vil være) på kino i juletiden. Close som kommer på kino den 25. desember, ble kåret til årets beste film av Aftenposten.

plakat til filmen Close

En film om den smertefulle slutten på et barndomsvennskap
Close

en film av Lukas Dhont (2022)
med Eden Dambrine, Gustav de Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker


Trettenåringene Léo og Rémi er bestekamerater som sammen nyter friheten som sommerferien gir dem. Når høsten kommer, starter de på ungdomsskolen, og da blir plutselig to gutter som holder hverandre i hånden, sett på med mistenksomme øyne. «Er de et par?» spør jentene i klassen. Situasjonen plager Léo som begynner å trekke seg unna og å gå sine egne veier, noe Rémi ikke forstår.

Close er den andre filmen av den belgiske regissøren Lukas Dhont som fikk stor oppmerksomhet med sin debutfilm Girl. Den er en vakker og innsiktsfull skildring av hvordan det nære vennskapet mellom to gutter endrer seg når de går inn i puberteten. Den handler også om skolen som arena for makt og sosiale motsetninger. Filmen fikk Cannes-juryens Grand Prix i år og ble kåret årets beste film av Aftenposten.

Mer info om filmvisningene  >

Plakat til filmen Plus que jamais

En vakker film om friheten til å velge sin siste reise i livet
Plus que jamais (Hélène og Mathieu)
en film av Emily Atef (2022)
med Vicky Krieps, Gaspard Ulliel, Bjørn Floberg


Hélène og Mathieu lever et lykkelig og hektisk liv sammen i Bordeaux. Men når Hélène blir alvorlig syk, bestemmer hun seg for å reise alene til Norge for å finne fred og setter dermed forholdet til Mathieu på prøve.

Skuespillerne briljerer i denne usentimentale og dypt rørende filmen om hvilke valg man gjør i livet og kjærligheten når man vet at man ikke har lenge igjen å leve. Bjørn Floberg (Ut og Stjæle Hester) spiller mannen som Hélène oppsøker i Norge i letingen etter en ny retning i livet. Vicky Krieps spiller Hélène, og den franske filmstjernen Gaspard Ulliel (Saint-Laurent, Sibyl, Juste la fin du monde) spiller Mathieu. Ulliel døde i en ski-ulykke etter at filmen var ferdig innspilt, og dette ble hans siste rolle. Filmen er regissert av Emily Atef, og filmmusikken er komponert av norske Jon Balke. Store deler av Hélène og Mathieu ble spilt inn ved Hjørundfjorden i Møre og Romsdal. – Omtale fra nfkino.no

Mer info om filmen og forestillingen >

Plakat til filmen "Un beau matin"

Et vakkert portrett av en kvinne revet mellom tristhet og håp
Un beau matin (En vakker morgen)
en film av Mia Hansen-Løve (2022)
med Léa Seydoux, Melvil Poupaud, Pascal Greggory, Nicole Garcia


Siden mannen hennes døde, har Sandra stort sett konsentrert seg om jobben og datteren på ti år. I løpet av kort tid skjer det store forandringer i livet hennes. Parallelt med at hennes far, en forhenværende og høyt respektert filosofiprofessor, blir stadig dårligere av en Alzheimer-aktig sykdom, innleder hun et forhold med den gifte Clément. Der forholdet til den en gang så ressurssterke faren svinner hen, utvikler forholdet til Clément seg sakte, men sikkert til noe som kan bli både sterkt og varig.

Fransk-danske Mia Hansen-Løve (f. 1981) startet sin karriere i filmbransjen som skuespiller før hun debuterte som regissør med spillefilmen All Is Forgiven i 2007. Hennes filmer byr alltid på autentiske situasjoner som viser hvordan vi mennesker faktisk interagerer med hverandre, både i medgang og når livet butter imot. En vakker morgen er en av hennes beste filmer til nå, og Léa Seydoux gjør en av sine aller mest gripende rolleprestasjoner i rollen som alenemoren og tolken Sandra. – Omtale fra vegascene.no

Mer info om filmen og forestillingene >

Les våre tips fra de forrige ukene her:

Her finner du noe tips for denne uken eller senere. Det kan være fransk-relatert, en hyllest til frankofoni eller noe som vi synes bidrar positivt til å styrke mangfoldet i Oslo.

Plakaten til "Den lille prinsen"


TEATER
Den lille prinsen
fra 30. november 2022 til 28. januar 2023
En leken og fantasieggende oppsetning av Antoine de Saint-Exupérys verdenskjente klassiker
Nationaltheatret, Oslo
Info og billetter > 

 

Django Reinhardt


MUSIKK
Djangofestivalen
26.-28. januar 2023
Djangofestivalen i Norge er den eldste festivalen i sitt slag, og ble arrangert for første gang i 1980.
Cosmopolite, Oslo
Info og billetter > 

Laure Prouvost | Foto: Nasjonalmuseet, Annar Bjørgli


UTSTILLING
Laure Prouvost. Above Front Tears Oui Float
5. november 2022 til 12. februar 2023
Den franske kunstneren Laure Prouvost har tatt i bruk Lyshallens mektige format og skapt en verden av kontraster, formidlet med varme og absurd humor.
Nasjonalmuseet, Oslo
Info og billetter > 

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!