SERIETIPS – En dramatisk brann i 1897 i Paris endrer tre kvinners liv

Se denne historiske serien på Netflix

Mange av våre elever på franskkursene er hektet på TV-serier. En god nyhet for dem er at det i det siste har kommet flere nye serier på de største strømmingstjenestene (både nye produksjoner og repriser). Netflix presenterer den franske serien Le Bazar de la Charité. Er den verdt å se? 
 

LES VÅRE FORRIGE KULTURTIPS (filmer, bøker, serier...)


Le Bazar de la Charité (The Bonfire of Destiny)

plakat til den franske serien The Bonfire of Destiny

fransk serie (2019) – 8 episoder – Netflix
med Audrey Fleurot, Julie de Bona, Camille Lou, Gilbert Melki, Josiane Balasko

Denne historiske serien tar sitt utgangspunkt i brannen på Bazar de la Charité i Paris den 4. mai 1897. Denne uken arrangerte flere veldedighetsorganisasjoner et fint innendørsmarked med ulike attraksjoner som tiltrakk en del av Paris’ overklasse. Damer i elegante kjoler med sine tjenestepiker, menn i dress flokket seg der for å vise sin sjenerøsitet. Selv søsteren til keiserinne Elisabeth av Østerrike var der. Den 4. mai startet brannen i kamerarommet på kinomategrafen og kom fort ut av kontroll. Mer enn 100 mennesker, flest kvinner, omkom og enda flere ble skadet.

Vi følger tre kvinner. Hertuginnen Adrienne de Lenverprey som prøver å forlate sin mann, men må først kjempe for å få datteren sin med seg. Alice de Jeansin som hennes familie planlegger å gifte bort til en rik ung beiler for å unngå konkurs. Rose Rivière, Alices tjenestepike, som planlegger å dra til Amerika med sin mann.

Brannen kommer til å endre skjebnene deres. Adrienne later som hun var der og døde. Alice ble reddet av en ung anarkist. Madame Huchon som mistet sin datter i brannen, tar den sterkt skadede Rose til seg fra hospitalet. 

Kostymer og dekor er det som først imponerer. Disse rike familiene bor i vidunderlig vakre slott. Alle som elsker pomp og prakt vil bli helt henført av de luksuriøse omgivelsene. 

Selv om noen av karaterene kan oppleves litt karrikerte, holder handlingen interessen fanget gjennom alle åtte episodene og de tre skuespillerne som har hovedrollene, spiller intenst og helt overbevisende. Det blir en del vold og blod underveis, og den første episoden som skildrer brannen og dens ofre på en realistisk måte, kan oppleves litt for sterkt av noen.
 


Se på traileren:

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet ved å besøke våre nettsider!