Uke 01-02 | Våre språk- og kulturtips

Godt nytt år! Vi er klare til å starte en ny sesong! Som i fjor, vil vi hver toukersperiode plukke ut noen filmer, podkast, bøker eller andre kulturelle godbiter til deg. I årets første utgave anbefaler vi bl.a. et velrenommert nyhetsprogram på lett fransk, en musikalsk film og det siste albumet til Albin de la Simone. Ta en titt!

Lansering av den nye sesongen
Teamet inviterer til en gratis filmvisning i samarbeid med Deichman Majorstuen

et bilde fra filmen «Un triomphe»


Fredag 5. januar, 13:00
Kinoteket – Deichman Majorstuen

Harald Hårfagres gate 2, Oslo

Un triomphe – The Big Hit (2020)
en film av Emmanuel Courcol
med Kad Merad


Skuespilleren Etienne lykkes i å få gjennomslag for sitt drømmeprosjekt: teatergruppen han instruerer i et fengsel får gjøre en forestilling på et ekte teater. Han vil at fangene skal fremføre det ikoniske teaterstykket Mens vi venter på Godot av Samuel Beckett. Når forestillingen blir en braksuksess, får det usedvanlige kompaniet lov til å dra på turné utenfor fengselsmurene. Men kan fangene holde seg i skinnet hele veien?

Filmen er basert på den sanne historien om den svenske regissøren Jan Jönsons arbeid med innsatte ved Kumlaanstalten.

Etter filmen vil du kunne delta i en god diskusjon med de andre i salen. En god mulighet til å snakke fransk. Er du interessert i å lære fransk, vil du også kunne treffe Atelier24s team.
 

Franskkurs, Atelier24, Brosjyre

Vårprogrammet
Har du bestemt deg for å starte eller fortsette med fransk neste år, eller friske opp gamle franskkunnskaper? Teamet vårt er her for å undervise og veilede deg, med et variert kurstilbud. Bruk lenken her for å lese den digitale versjonen av vår nye brosjyre.

Trenger du hjelp for å finne hvilket kurs ville passe best deg, møt en av våre lærere for en uforpliktende samtale.

Kontakt oss

Våre språk- og kulturtips
Kjære alle dere med en sterk interesse for det franske språket og franskspråklig kultur. Her samler vi opp noen av spørsmål vi har fått slik at alle kan få høre svarene. Takk for vitenegjæret og engasjementet!

Terje, nivå B1:
– Hva anbefaler dere for å kunne følge med på det som skjer i verden på fransk?

Le journal en français facile – RFI

PODKAST
Le journal en français facile

RFI – Radio France Internationale
En ny episode hver dag


Å følge nyhetene på et fremmedspråk er ikke alltid like lett. Dette 10-minutters nyhetssammendraget som kringkastes av radiokanalen RFI, kan være en god måte å komme i gang på. Vi anbefaler det til elever fra nivå B1.

Hva betyr det at det er på lettere fransk? Jo, journalistene snakker litt saktere enn vanlig og vokabularet er noe forenklet. Enkelte ord blir også forklart av journalistene. Du får også en fullstendig utskriftslogg av hver sending. Vi anbefaler deg å lese transkripsjonen ved første gjennomlytting av programmet. Du kan lytte til denne sendingen på mobilen når det passer deg.

Gå til programmets hjemmeside >

Anne, musikkelsker, nivå B1:
– Jeg liker visesang og popmusikk. Jeg har lyst å bli kjent med en ny fransk artist!

Album, Albin de la Simone, Cent prochaines années

MUSIKK
Albin de la Simone
Les cent prochaines années (2023)

Album  


Anne, har du hørt om Albin de la Simone? Han startet sin karriere som arrangør, musiker og støttevokalist for anerkjente artister som M. og Vanessa Paradis. I 2000 bestemte han seg for å komponere sine egne låter. Hans første album ble gitt ut i 2003. Les cent prochaines années er hans syvende album. Et vakkert album preget av nostalgi og tilbakeblikk. La deg forført av sangerens myke og fortryllende stemme.


Mon cheveu farine et ma peau me ment
C'est une patine, c'est un ornement
J'ai bien aimé hier, bien aimé avant
Mais j'ignore comment faire sans toi maintenant

Qu'est-ce que tu fais
Les cent prochaines années?
Je te verrais bien

PÅ KINO
Du kan nå se filmen som mange kritikere kåret til fjorårets beste film: Anatomie d'une chute av Justine Triet. Cinemateket tilbyr også noen franske filmperler: den mørke komedien Delikatessen og den klassiske filmmusikalen Pikene fra Rochefort. Kos deg!

Anatomie d'une chute

Fritt Fall (Anatomie d'une chute)
en film av Justine Triet (2023)
med Sandra Hüller

Sandra, Samuel og deres 11 år gamle sønn Daniel har bodd i et avsidesliggende fjellområde det siste året. En vinterdag blir Samuel funnet død i snøen utenfor hytta. En etterforskning starter og det er vanskelig å vite om han tok sitt eget liv eller ble drept. Hva er egentlig sannheten? Sandra blir tiltalt, og vi følger rettssaken hennes hvor Daniel føler han er fanget i midten i en disseksjon av foreldrenes forhold.

Fritt Fall er en strålende fransk thriller som med et sylskarpt manus skildrer den komplekse naturen i rettssaken og lar oss følge de mange linjene mellom teorier om manipulasjon, beretninger i stadig utvikling og upålitelige fortellere. En film med en fantastisk prestasjon av Sandra Hüller.
Mer info om filmvisningene på Nordisk Film Kino >
Mer info om filmvisningene på Vegascene >

Filmen “Delicatessen”

Delikatessen
en film av Marc Caro & Jean-Pierre Jeunet (1991)
med Dominique Pinon, Marie-Laure Dougnac, Jean-Claude Dreyfuss

I en luguber leiegård i utkanten av en by driver huseieren Clapet en slakterforretning på gateplan. Leiegården er et populært sted å bo, for slakteren har sine metoder for å sikre jevn tilgang på deilige, ferske kjøttstykker til beboerne.  

Delikatessen er en bisarr komedie med et tydelig politisk budskap. Huset med dets fantastiske, burleske persongalleri er et kapitalistisk samfunn i miniatyr. Filmen er fremragende fotografert i gulbrune fargetoner, og en overflod av surrealistiske og motbydelige detaljer.
Mer info om filmvisningene >

Filmen Pikene fra Rochefort

Les Demoiselles de Rochefort (Pikene fra Rochefort)
en film av Jacques Demy (1967), med Catherine Deneuve, Françoise Dorléac, Michel Piccoli, George Chakiris, Gene Kelly, Danielle Darrieux

Catherine Deneuve og Françoise Dorléac (som var søstre også i virkeligheten) spiller de vakre, 25 år gamle tvillingsøstrene Garnier. Delphine gir timer i dans, Solange underviser i musikk, og begge venter på den store kjærligheten. Det viser seg at den skal dukke opp i hjembyen Rochefort, hvor et tilreisende marked plutselig har skapt en uvanlig livlig atmosfære. En magisk, pastellmalt musikalsk komedie!
Mer info om filmvisningene >

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!