Uke 05-06 | Våre språk- og kulturtips

Hver toukersperiode plukker vi ut noen filmer, podkaster, bøker eller andre kulturelle godbiter til deg. Denne gangen inviterer vi deg til Atelier24s Café littéraire hos Norli Universitatsgata. La deg også bli rørt av Youn Sun Nahs tolkning av en ikonisk fransk låt!

LE CAFÉ LITTÉRAIRE D'ATELIER24

Café littéraire d'Atelier24, 10. februar 2024


Lørdag 10. februar, 13:00
Norli Universitetsgata

Universitetsgata 22-24, Oslo
Gratis adgang – Påmelding nødvendig.

Meld deg på

Kjære bokelskere, vi ser fram til å ta imot deg hos Norli Universitetsgata den 10. februar.


Atelier24 inviterer deg til å bli kjent med to franske bøker som har fått stor oppmerksomhet i 2023 og har mottatt noen av de mest prestisjefylte litteraturprisene i Frankrike: Veiller sur elle av Jean-Baptiste Andréa og Triste tigre av Neige Sinno.

Vi vil først fortelle litt om forfatterne og vi vil også lese noen utdrag. En fin anledning for deg til å lytte til fine franske tekster! Merk at dette arrangementet er helt på fransk!

FILMVISNING
En gang i måneden inviterer Atelier24 til en gratis filmvisning i samarbeid med Deichman Majorstuen

La fine fleur


Mandag 26. februar, 17:00
Kinoteket – Deichman Majorstuen

Harald Hårfagres gate 2, Oslo

La fine fleur (2021)
en film av Pierre Pinaud
med Catherine Frot, Melan Omerta, Fatsah Bouyahmed


Eve Vernet var en anerkjent rosedyrker. I dag står gartneriet hennes på randen av konkurs, klart til å bli kjøpt opp av en mektig konkurrent. Eves lojale sekretær tror hun har funnet en løsning ved å ansette tre arbeidsledige, helt uten hagekompetanse.

La fine fleur er en sjarmerende komedie. Filmen utforsker temaer som tradisjon kontra modernitet, konkurranse i en stadig skiftende verden, samt personlige og familiære utfordringer.

Franskkurs, Atelier24, Brosjyre

Vårprogrammet
Har du bestemt deg for å starte eller fortsette med fransk i år, eller kanskje friske opp gamle franskkunnskaper? Vi har et variert kurstilbud, og teamet vårt er her for å undervise og veilede deg. Bruk lenken her for å lese den digitale versjonen av vårens brosjyre.

Trenger du hjelp til å finne ut hvilket kurs som ville passe best for deg, møt en av våre lærere for en uforpliktende samtale.

Kontakt oss

Våre språk- og kulturtips
Kjære alle dere med en sterk interesse for det franske språket og franskspråklig kultur. Her samler vi opp noen av spørsmål vi har fått slik at alle kan få glede av svarene. Takk for vitebegjæret og engasjementet!

Karen, nivå A2:
– Comment dit-on den mest solgte boken ?

Astérix, L'iris blanc


L'iris blanc, le 40ème album des aventures d'Astérix et Obélix, a été le livre le plus vendu en France en 2023.

GRAMMATIKK
Le superlatif

Progressiv A2
På dette kurset bruker vi Édito A2 (2022).


Karen er elev i et av våre progressive franskkurs på nivå A2. På nivå A1 lærte hun å sammenligne to enheter (Il est plus grand que son frère). Superlativ studeres på nivå A2, og det var dette vi snakket om i Karens gruppe forrige uke.

Den mest solgte boken i år blir på fransk le livre le plus vendu de l'année.

Merk at superlativ plasseres etter substantivet (samme som adjektiv generelt). Og også at artikkelen finnes to ganger: le livre le plus vendu. Det er ofte denne doble artikkelbruken som er utfordrende for nordmenn.

Mer info om våre progressive kurs >

Thierry anbefaler:
En av de fineste franske sangene 

MUSIKK
Avec le temps

Léo Ferré (1971)
Version de Youn Sun Nah 

Avec le temps er en sang av Léo Ferré, utgitt i 1971. Den tar opp tidens gang og effekten tid har på menneskelige følelser, den har en poetisk tekst og en følelsesladet melodi. Sangen har blitt en klassiker innen fransk musikk, rost for sin dybde og tidløse budskap om den menneskelige tilstanden.

Youn Sun Nahs strålende tolkning av denne ikoniske låten er svært gripende. Merk at på sitt nylig utgitt album Elles (2024), som består av coverlåter, byr den koreanske artisten på en flott versjon av Édith Piafs sang La foule.

Avec le temps
Avec le temps, va, tout s'en va
On oublie le visage, et l'on oublie la voix

PÅ KINO
Cinemateket tilbyr for tiden en helt unik opplevelse: fire timer i en av Frankrikes beste restauranter. Noe for deg? Du kan også se filmen som mange kritikere kåret til fjorårets beste film: Anatomie d'une chute av Justine Triet. Kos deg!

Menus-plaisirs Les Troisgros, film

Menus-plaisirs Les Troisgros
en dokumentarfilm av Frederick Wiseman (2023)
spilletid: 4 timer

Vi møter den franske restaurantfamilien Troisgros som har drevet en av Frankrikes beste restauranter i 93 år – 55 av dem med tre stjerner i Michelin-guiden. Troisgros-familien var sentrale i den franske nouvelle cuisine-bevegelsen på 60- og 70-tallet, med fokus på enkelhet og eleganse og gode, lokale råvarer i stedet for de klassiske franske mattradisjonene med tunge sauser og grytebaserte retter.

Wisemans observerende stil innebærer at her ikke er noen tradisjonelle intervjuer og ingen fortellerstemme, kun en rekke scener som får utspille seg som de forløper, noe som i sum gir et unikt innblikk i de ulike prosessene som driften av en gourmetrestaurant består av. Filmen er en gavepakke til matinteresserte, men ikke bare det; det er en uhyre fascinerende film om kvalitet og perfeksjon, om å skape noe som er langt utenom det vanlige.
Filmen vises på cinemateket. Mer info om filmvisningene >

Anatomie d'une chute

Fritt Fall (Anatomie d'une chute)
en film av Justine Triet (2023)
med Sandra Hüller

Sandra, Samuel og deres 11 år gamle sønn Daniel har bodd i et avsidesliggende fjellområde det siste året. En vinterdag blir Samuel funnet død i snøen utenfor hytta. En etterforskning starter og det er vanskelig å vite om han tok sitt eget liv eller ble drept. Hva er egentlig sannheten? Sandra blir tiltalt, og vi følger rettssaken hennes hvor Daniel føler han er fanget i midten i en disseksjon av foreldrenes forhold.

Fritt Fall er en strålende fransk thriller som med et sylskarpt manus skildrer den komplekse naturen i rettssaken og lar oss følge de mange linjene mellom teorier om manipulasjon, beretninger i stadig utvikling og upålitelige fortellere. En film med en fantastisk prestasjon av Sandra Hüller.
Mer info om filmvisningene på Nordisk Film Kino >
Mer info om filmvisningene på Vegascene >

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!