Uke 12-13 | Våre språk- og kulturtips

Denne uken forklarer Thierry deg det ofte problematiske uttrykket il y a. Emmanuel anbefaler en podkast som lar deg bli bedre kjent med Leïla Slimani, og Hélène har besøkt Filmoteket og funnet en film om Annie Ernaux sitt liv.

Annehver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. Du vil også finne et utvalg av arrangementer og aktiviteter som bidrar til mangfold i Oslo.

THIERRY ANBEFALER:
En artikkel for å bedre forstå bruk av uttrykket il y a

det å snakke fransk

Il y a – et ofte problematiske uttrykk 
Les artikkelen >


Il y a er et veldig vanlig uttrykk på fransk, og det dukker opp veldig tidlig på begynnerkurs. Med det kommer en del utfordringer for nordmenn. Il y a oversettes ofte med det er.
– Il y a du monde en ville aujourd'hui. Det er masse folk i byen i dag.

Men det er kan ikke alltid oversettes med il y a. Og Il y a har flere bruksmåter enn bare det er. For å bedre forstå bruk av uttrykket, les artikkelen vår!

EMMANUEL ANBEFALER:
En podkast med forfatteren Leïla Slimani

boken Le pays des autres

La Grande Table med Leïla Slimani
Podkast | France Culture
Lytt til episoden >


I forrige uke på Atelier24s litteraturkafé presenterte vi Leïla Slimanis roman Le pays des autres. For å oppdage flere sider ved denne forfatteren og hennes forfatterskap kan du nå lytte til denne episoden av France Cultures podkast La Grande Table.

I samtale med journalisten Olivia Gesbert sier Slimani «Un écrivain est forcément engagé dans la mesure où on écrit parce qu’on est insatisfait. Il y a toujours une forme de révolte vis-à-vis du monde tel qu’il est, on cherche des réponses (En forfatter er nødvendigvis engasjert i den grad man skriver fordi man er misfornøyd. Det er alltid en form for opprør vis-à-vis verden slik den er, vi leter etter svar)».


Atelier24 tilbyr også til et bokprat-kurs viet Le pays des autres.
Kurset tilbys på to forskjellige steder: På tirsdager kl. 10:30–12:00 i Torggata og på onsdager kl. 17:30–19:00 i Homansbyen (Hegdehaugsveien 34).
Mer info og påmelding her >

HÉLÈNE ANBEFALER:
En intim dokumentarfilm om og av Annie Ernaux.

plakat til filmen Les annés Super-8

Dokumentar | Filmoteket
Les Années Super-8

av Annie Ernaux og David Ernaux-Briot


Med ditt Deichman bibliotekkort har du tilgang til strømmetjenesten Filmoteket. Der har de et godt utvalg av franske filmer. Du kan velge om du vil se filmene med eller uten norsk undertekst. Les Années Super-8 har nylig blitt lagt til i katalogen.

I denne dokumentarfilmen forteller Nobelprisvinner i litteratur Annie Ernaux om livet sitt før hun ble en suksessrik forfatter, og hun forteller det gjennom familiens super-8-filmer fra 1970-tallet. Ernaux selv er fortellerstemmen, mens det er hennes sønn som har regissert denne intime skildringen av en gryende forfatter.

Filmen er også et interessant vitnesbyrd om livsstilen, hobbyene og ambisjonene til middelklassen på 70-tallet. Den er en fin beretning om en epoke, men også en historie om kvinnelig frigjøring.

Les her tidligere artikler:

PÅ KINO | AU CINEMA
Denne uka kommer vinneren av Juryens Grand Prix ved Veneziafestivalen Saint-Omer på kino. Du får også en siste sjanse til å se Close, «en av de vakreste, vondeste og varmeste filmene på lenge» i følge NRKs Filmpolitiet.

plakat til filmen Saint-Omer

Et sosialrealistisk rettssalsdrama
Saint-Omer
en film av Alice Diop (2022)
med Kayije Kagame, Gusladie Malanda, Valérie Dréville


Dette sosialrealistiske rettsdramaet er basert på en fransk rettssak fra 2016 som regissøren selv deltok i som journalist. En senegalesisk kvinne er anklaget for å ha myrdet sin 15 måneder gamle datter ved å la henne drukne. En ung, gravid romanforfatter følger rettssaken for å bruke hendelsen til å skrive sin nye bok. Ting går imidlertid ikke som hun forventer. Gjennom en drapssak der motivet virker umulig å forstå og vanskelig å forklare, ønsker regissøren å problematisere klasse- og raseproblemer i dagens Frankrike. NRK, Dagsavisen og Klassekampen ga terningkast 5 til filmen!

Filmen vises på Klingenberg kino 21. mars og 23. mars kl. 17:40 >

Her finner du noe tips for denne uken eller senere. Det kan være fransk-relatert, en hyllest til frankofoni eller noe som vi synes bidrar positivt til å styrke mangfoldet i Oslo.

Starsbourg i regionen Alsace


FOREDRAG
Alsace-Lorraine, quelle histoire ! Quelle histoire ?
28. mars kl. 19
Bli bedre kjent med Alsace-Lorraine! Regionens historie er preget av at området vekselvis har vært både tysk og fransk.
Alliance Française d'Oslo
Uranienborg Menighethus, Oslo
Info og billetter > 

 

Natural Drama, Sorour Darabi – foto: Laurent Pailler


DANS
Natural Drama | Sorour Darabi
23.-24. mars kl. 19:00
I Natural Drama ser Sorour Darabi på hvordan ideene om «natur» og «naturlighet» påvirker alle levende kropper og deres eksistens. Sorour Darabi er en iransk koreograf som bor og jobber i Frankrike.
Black Box Teater, Oslo
Info og billetter > 

 

Souad Massi


KONSERT
Souad Massi
26. april kl. 20:00
«Den vakreste kvinnestemmen i Nord-Afrika» er en av beskrivelsene som står ved Souad Massi, den algerisk-franske sangerinnen som har skrevet og sunget om frihet, rettferdighet og mot i over 20 år.
Cosmopolite, Oslo
Info og billetter > 

 

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!