Uke 45 | Våre språk- og kulturtips for å utvikle fransken din

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land.

I uke 45 vil vi invitere deg til den nye utgaven av Atelier24s Café littéraire som holdes på Deichmanske bibliotek Bjørvika. Teamet vil også anbefale en podkast med vinneren av Goncourt-prisen, fortelle om et humoristisk tv-program om franske stereotyper samt foreslå deg en liten reise i Bourgogne[Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

FØRSTKOMMENDE FREDAG | DEICHMAN BJØRVIKA
En fin anledning til å lytte til fransk litteratur

Måneds utvalg: fire bøker

Café littéraire de novembre
Étranger en France – Det å være utlending i Frankrike


fredag 11. november kl. 17:00-18:30
Gratis adgang – rom Nøklevann, Deichman Bjørvika, Oslo
For å sikre deg plass anbefaler vi at du melder deg på på forhånd.
Send oss en melding >


Kjære bokelskere, vi ser fram til å treffe dere på Deichman Bjørvika den 11. november. Vi kunne knapt funnet et bedre sted for å snakke om bøker! Etter presentasjonen har vi bestilt et bord hos Café Centropa på biblioteket for å ta en drink sammen. Bli med!

Til denne nye utgaven av vår Café littéraire har vi plukket ut fire bøker utgitt i 2022. De er både morsomme og rørende, og forteller om den smertefulle og håpefulle reisen til et nytt land. De beskriver de første prøvende skrittene i det nye landet, Frankrike, slik forfatterne selv eller deres familier – fra Italia, Russland, Kamerun eller Vietnam – har opplevd dem.

Hélène og Thierry vil først presentere de fire forfatterne. På programmet står to veletablerte litterære stjerner og to unge forfattere som nettopp har utgitt sin debutroman. De vil også lese noen utdrag. En fin anledning for deg til å lytte til fine franske tekster! 

EMMANUEL ANBEFALER:
En podkast med vinneren av Goncourt-prisen 2022

Boken Vivre vite av Brigitte Giraud

PODKAST KESKILI  | Brigitte Giraud
Få tilgang til podkasten sammen med transkripsjonen >


For tyve år siden døde 41 år gamle Claude i en motorsykkel-ulykke. Hans samboer, forfatteren Brigitte Giraud, valgte å beskrive dette dramaet i verket Vivre vite. Denne gripende romanen mottok Goncourt-prisen i år.

Brigitte Giraud er gjest i den andre sesongen av podcasten Keskili produsert av Le Monde des Livres i samarbeid med bokmessen i Le Mans, Faites lire ! I samtale med journalisten Judith Chetrit forteller Giraud om egne preferanser i lesing og litteratur. Podkasten er en fin måte å bli kjent med forfatteren på. Hun snakker sakte og er lett å forstå. I tillegg kan du lese en transkripsjon av intervjuet.

HÉLÈNE ANBEFALER:
Et tv-program om hva det vil si å være fransk

TV-programmet French Connections

IDENTITET & KULTUR | French Connections
Et tv-programm produsert av France 24
Til nettsiden >


Er parisere verdensmestere i grettenhet? Hvor kommer la bise fra? Streiker virkelig franskmenn mer enn andre? Er de alltid på ferie? France 24 svarer i dette tv-programmet på alle disse spørsmålene og mer! Hver siste torsdag i måneden stiller programlederen Florence Villeminot spørsmål rundt stereotypier og forutinntatte ideer om Frankrike og franskmenn.

Hver episode varer i omtrent 10 minutter, tonen er vanligvis humoristisk og programmet er laget for å være både underholdende og informativt. Språket er ikke så komplisert, men flyten kan være litt rask. Det er vanligvis diagrammer, kart og andre visuelle hjelpemidler som hjelper deg å forstå. Det følger også en kort tekstpresentasjon med videoen som hjelper til med å forstå temaet.

Dette er en morsom måte å lære om det franske samfunnet samtidig som du forbedrer lytteforståelsen og bygger opp vokabularet ditt.

THIERRY ANBEFALER:
Et fascinerende besøk i Cluny-klosteret i Bourgogne

La maquette en bois de l'abbaye de Cluny. Photo : PicsArt | Stock.adobe.com

REISE | L'abbaye de Cluny, en Bourgogne
Videoen er et utdrag fra TV-programmet Des Racines & Des Ailes.


Cluny-klosteret ligger i Bourgogne, noen kilometer nord fra Mâcon. Klosteret ble grunnlagt i 910 av hertug Vilhelm av Aquitaine. På slutten av 1000-tallet var klosteret et av de viktigste stedene i det kristne Europa. Abbeden Hugues de Semur bestemte seg da for å bygge en klosterkirke som skulle representere Guds kraft på jorden, men også kraften til Cluny. I 1088 begynte arbeidet med Maior Ecclesia, den største romanske kirken som noen gang er bygget, hvis hvelv kulminerer på 30 moh. Etter den franske Revolusjon ble gradvis dette mesterverket av romansk kunst revet ned.

Des Racines & Des Ailes bruker i dette programmet Frédéric Didier, arkitekt og spesialist på renovering av historiske bygninger, som guide i Cluny. I tillegg til vandringen i denne historiske byens gater, får du se en fantastisk 3D-rekonstruksjon av den opprinnelige bygningen. God tur!

PÅ KINO | AU CINEMA
To fransktalende filmer vises denne uken

Plakat til filmen "Un beau matin"

Et vakkert portrett av en kvinne revet mellom tristhet og håp
Un beau matin (En vakker morgen)

en film av Mia Hansen-Løve (2022)
med Léa Seydoux, Melvil Poupaud, Pascal Greggory, Nicole Garcia


Siden mannen hennes døde, har Sandra stort sett konsentrert seg om jobben og datteren på ti år. I løpet av kort tid skjer det store forandringer i livet hennes. Parallelt med at hennes far, en forhenværende og høyt respektert filosofiprofessor, blir stadig dårligere av en Alzheimer-aktig sykdom, innleder hun et forhold med den gifte Clément. Der forholdet til den en gang så ressurssterke faren svinner hen, utvikler forholdet til Clément seg sakte, men sikkert til noe som kan bli både sterkt og varig.

Fransk-danske Mia Hansen-Løve (f. 1981) startet sin karriere i filmbransjen som skuespiller før hun debuterte som regissør med spillefilmen All Is Forgiven i 2007. Hennes filmer byr alltid på autentiske situasjoner som viser hvordan vi mennesker faktisk interagerer med hverandre, både i medgang og når livet butter imot. En vakker morgen er en av hennes beste filmer til nå, og Léa Seydoux gjør en av sine aller mest gripende rolleprestasjoner i rollen som alenemoren og tolken Sandra. – Omtale fra vegascene.no

Mer info om filmen og forestillingene >

Plakat til filmen Twist à Bamako

En periodefilm som både engasjerer og provoserer
Twist à Bamako (Mali Twist)

en film av Robert Guédiguian (2022)
med Stéphane Bak, Alicia Da Luz Gomes


Året er 1962 og det er bare to år siden Mali fikk sin uavhengighet fra Frankrike, og Modibo Keïta ble landets første president. Samba er sendt ut av partiet for å lære folk på landsbygda om fordelene med partiet og et godt sosialistisk liv. Samtidig som han er tro mot politikken elsker han å danse, nærmere bestemt å danse twist. I hovedstaden finner han et sydende miljø for å utøve sin interesse og her møter han også Lara, og de forelsker seg. En nydelig kjærlighetshistorie utspiller seg, samtidig som det viser at både dansingen og forholdet møter på utfordringer både fra partiet og strenge muslimske tradisjoner.

Den franske veteranregissøren Robert Guédiguian har laget en periodefilm som både engasjerer og provoserer. Den fengende Yé-yé-musikken og det unge parets gryende forelskelse står i skarp kontrast til de stadig flere tegnene i omgivelsene på at revolusjonen i landet slett ikke har vært så positiv og demokratisk betinget som først antatt. 

Filmen presenteres ved Festivalen Film Fra Sør på sondag 13. november >

Les her våre tips fra forrige ukene:

L'Alliance française d'Oslo inviterer til:
Et foredrag om Lascaux-hulen 

Lascaux-hulen

FOREDRAG
La Grotte de Lascaux


tirsdag 8. november kl. 18:30
Uranienborg Menighethus, Uranienborgveien 28, Oslo
80 NOK (medlem: 50 NOK) – Påmelding og info: info@alliancefrancaise.no


Lascaux-hulen i Frankrike rommer noen av verdens best bevarte hulemalerier fra steinalderen. I 1963 ble hulen permanent stengt for å verne om de sårbare maleriene. Sammen med designerne i Casson Mann utformet Snøhetta Lascaux IV, et besøkssenter og en nøyaktig replika av den originale hulen.

«Snøhetta har skapt en ramme rundt grottemaleriene som bergtar besøkende av alle slag. Vandringen gjennom museumsbyggets (rekonstruerte) grottesystem og museumsdelen etterpå er av den typen opplevelser som setter seg i minnet for resten av livet,» skrev Lars Eltan i Dagsavisen i 2017.

På tirsdag har Alliance Française invitert Frank Denis Foray Kristiansen fra Snøhetta for å snakke om dette utrolige arkitektoniske eventyret.

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!