Uke 46 | Våre språk- og kulturtips for å utvikle fransken din

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land.

Denne uken er det 100 år siden Marcel Proust døde og Atelier24 inviterer til en lesning av hans mesterverk À la recherche du temps perdu. Vi forteller også om en ung fransk komiker i tillegg til å presentere den nye strømmetjenesten fra Vega Scene. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

Marcel Proust døde den 18. november 1922.  
For å hylle forfatteren leser vårt team utdrag fra hans hovedverk.

den franske forfatteren Marcel Proust

ATELIERS DU VENDREDI
À la recherche de... Marcel Proust 


fredag 18. november kl. 13:30-14:30
Gratis adgang – Atelier24, Karatgården (Torggata 10) – rom 405
12 plasserPåmelding nødvendig
Send oss en e-post for å melde deg på


Den store forfatteren døde for 100 år siden og hans hovedverk À la recherche du temps perdu gjorde ham til en klassiker i litteraturhistorien. Hans forfatterskap har vært til inspirasjon for mange forfattere, bl.a. Karl Ove Knausgård. Denne fredagen vil vi dele med dere noe av denne kolossen av en bok, hvis endeløse setninger kan skremme livet av mange lesere.

EMMANUEL ANBEFALER:
En radio-føljetong inspirert av Prousts mesterverk

en podcast om Marcel Proust

PODCAST | À la recherche du temps perdu
En radio-føljetong produsert av France Culture
Lytt til podkasten >


Den italienske regissøren Luchino Visconti var interessert i Prousts På sporet av den tapte tid over en lang periode. Det å filmatisere verket fascinerte ham like mye som det skremte ham! Imidlertid, i 1970, i samarbeid med Suso Cecchi d'Amico, satte han i gang med oppgaven som han annonserte ville bli hans siste film. Prosjektet ble aldri gjennomført.

Den franske radio-kanalen France Culture har laget en føljetong av 15 episoder basert på manuset til Visconti. Regissøren hadde som ambisjon å finne en måte å vise frem Prousts følelser.

THIERRY ANBEFALER:
Bli kjent med en stigende stjerne innen fransk humor!

VIDÉO  | Paul Mirabel
Je me suis fait racketter (sketch)


Paul Mirabels karriere eksploderte i 2020 takket være sketsjen hans Je me suis fait racketter (Jeg ble utsatt for utpressing) som nå har fått mer enn 20 millioner visninger på Youtube-kanalen til Montreux Comedy Festival.

Siden har Paul Mirabel skrevet sitt første show Zèbre (han er for tiden på turné i hele Frankrike og alle forestillingene hans er utsolgt), i tillegg til at han har begynt å bidra som kommentator i TV-programmer. Bli kjent med dette stjerneskuddet innen fransk komedie!

HÉLÈNE ANBEFALER:
Ny strømmetjeneste fra Vega Scene med godt utvalg på fransk

bilde for vega hjemmekino

FILM | Vega Hjemmekino
En strømmetjeneste av Vega Scene
Til nettsiden >


Jeg liker å gå på Vega Scene som er blitt kjent for å bringe kvalitetsfilm i Oslo. Her vises også mange gode franske filmer. Vega har nå sin egen strømmetjeneste der du kan velge fra deres håndplukkede katalog.

De har en fransk filmkategori med et veldig godt utvalg. Der finner du mange filmperler blant annet to fantastiske filmer som var på kino i Oslo for noen måneder siden À temps plein (Tatt av tiden) og dokumentarfilmen La panthère des neiges (Snøleoparden).

PÅ KINO | AU CINEMA
To fransktalende filmer vises denne uken

Plakat til filmen "Un beau matin"

Et vakkert portrett av en kvinne revet mellom tristhet og håp
Un beau matin (En vakker morgen)

en film av Mia Hansen-Løve (2022)
med Léa Seydoux, Melvil Poupaud, Pascal Greggory, Nicole Garcia


Siden mannen hennes døde, har Sandra stort sett konsentrert seg om jobben og datteren på ti år. I løpet av kort tid skjer det store forandringer i livet hennes. Parallelt med at hennes far, en forhenværende og høyt respektert filosofiprofessor, blir stadig dårligere av en Alzheimer-aktig sykdom, innleder hun et forhold med den gifte Clément. Der forholdet til den en gang så ressurssterke faren svinner hen, utvikler forholdet til Clément seg sakte, men sikkert til noe som kan bli både sterkt og varig.

Fransk-danske Mia Hansen-Løve (f. 1981) startet sin karriere i filmbransjen som skuespiller før hun debuterte som regissør med spillefilmen All Is Forgiven i 2007. Hennes filmer byr alltid på autentiske situasjoner som viser hvordan vi mennesker faktisk interagerer med hverandre, både i medgang og når livet butter imot. En vakker morgen er en av hennes beste filmer til nå, og Léa Seydoux gjør en av sine aller mest gripende rolleprestasjoner i rollen som alenemoren og tolken Sandra. – Omtale fra vegascene.no

Mer info om filmen og forestillingene >

Plakat til filmen Twist à Bamako

En periodefilm som både engasjerer og provoserer
Twist à Bamako (Mali Twist)

en film av Robert Guédiguian (2022)
med Stéphane Bak, Alicia Da Luz Gomes


Året er 1962 og det er bare to år siden Mali fikk sin uavhengighet fra Frankrike, og Modibo Keïta ble landets første president. Samba er sendt ut av partiet for å lære folk på landsbygda om fordelene med partiet og et godt sosialistisk liv. Samtidig som han er tro mot politikken elsker han å danse, nærmere bestemt å danse twist. I hovedstaden finner han et sydende miljø for å utøve sin interesse og her møter han også Lara, og de forelsker seg. En nydelig kjærlighetshistorie utspiller seg, samtidig som det viser at både dansingen og forholdet møter på utfordringer både fra partiet og strenge muslimske tradisjoner.

Den franske veteranregissøren Robert Guédiguian har laget en periodefilm som både engasjerer og provoserer. Den fengende Yé-yé-musikken og det unge parets gryende forelskelse står i skarp kontrast til de stadig flere tegnene i omgivelsene på at revolusjonen i landet slett ikke har vært så positiv og demokratisk betinget som først antatt. 

Filmen presenteres ved Festivalen Film Fra Sør
på lørdag 19. november på Vika kino >

og på onsdag 16. november på Vega Scene >

Black Box Theatre inviterer til:
En fin reise i barndommens fantasiverden

De tête en cape, foto: Mirabel White

DANSE | Compagnie Balkis Moutashar
De tête en cape


lørdag 19. og søndag 20. november kl. 14
Black Box teater, Lille scene
Info og billetter > 


Danser og koreograf Balkis Moutashar er utdannet innenfor både filosofi og samtidsdans. I 2009 etablerte hun Compagnie Balkis Moutashar som nå gjester Black Box teater for første gang.

Dette showet tar publikum med tilbake i barndommens fantasiverden, hvor det handler om å kle seg ut! I et hvitt rom morer to dansere seg med å forvandle seg til figurer vi kjenner igjen, men som kanskje fremstår litt merkelige og ikke helt slik du pleier å se dem.

De to danserne leker seg med forvandling i en fortryllende og omskiftelig duett mens de pynter seg med flotte ting som eventyrfigurer gjerne har på seg. Riddere, merkelige fugler, prinsesser, superhelter og til og med en steinbit dukker opp på scenen. For barn (6+) og voksne.

Etter forestillingen er barna og sine voksne invitert til flere aktiviteter som kretser rundt showet. Ta på deg et kostyme og dans!

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!