Uke 47 | Våre språk- og kulturtips for å utvikle fransken din

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Denne uken anbefaler Emmanuel en bok om Michel Houellebecq og Thierry en podkast om banning for å øve på muntlig forståelse. Den lille prinsen har premiere på Nationaltheatret den 30. november. Du kan også se to franske filmer på kino for tiden.

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. Du vil også finne et utvalg av arrangementer og aktiviteter som bidrar til mangfold i Oslo. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

EMMANUEL ANBEFALER:
En politisk analyse av Houellebecqs forfatterskap

Boken "Houellebecq politique" av Christian Authier

BOK | Houellebecq politique
Christian Authier
Essai. Flammarion. 192 pages
Boken kan bestilles hos FNAC.fr >


Denne uken foreslår jeg å lese et helt ferskt essay om den franske forfatteren Michel Houellebecq. Det er skrevet av Christian Authier og bærer tittelen Houellebecq politique.

Dette essayet er ment for lesere av Houellebecq, men også for de som ønsker å oppdage den svært kontroversielle franske forfatteren gjennom en politisk analyse av hans romaner, essays og gjennom intervjuer. Står han til høyre eller venstre politisk? Står prosjektet hans i en liberal eller konservativ tradisjon? Er han kvinnehater, islamofob?

Denne anbefalingen er rettet mot lesere som har minst B1-nivå.
 

Que l'on aime ou pas ses livres, que l'on apprécie ou pas le personnage et ses opinions, Michel Houellebecq est le « contemporain capital » des lettres françaises. [...] Parfait sismographe et scrutateur d'un certain malaise contemporain [...], c'est tour à tour – ou à la fois – en artiste, en sociologue, en anthropologue, en pamphlétaire qu'il use de son regard et de son regard acérés.

THIERRY ANBEFALER:
En svært kort podkast om effekten av banning mot smerter

Podkast "Le billet sciences"

PODKAST | Oui, dire des gros mots
quand on se fait mal soulage la douleur

Le billet sciences d'Annie Le Gall
Épisode du 14 novembre (2 minutes)
Til episoden >


Hver dag presenterer journalist Annie Le Gall vitenskapelig informasjon på den franske radiokanalen France Info. Hver episode varer i to minutter.

I denne episoden forklarer hun viktigheten av å banne når man har smerter. Det at episoden er kort og ledsages av en skriftlig tekst, gjør den til en utmerket øvelse i muntlig forståelse.

Anbefales fra nivå B1. 

PÅ KINO | AU CINEMA
To fransktalende filmer vises denne uken

Plakat til filmen "Un beau matin"

Et vakkert portrett av en kvinne revet mellom tristhet og håp
Un beau matin (En vakker morgen)

en film av Mia Hansen-Løve (2022)
med Léa Seydoux, Melvil Poupaud, Pascal Greggory, Nicole Garcia


Siden mannen hennes døde, har Sandra stort sett konsentrert seg om jobben og datteren på ti år. I løpet av kort tid skjer det store forandringer i livet hennes. Parallelt med at hennes far, en forhenværende og høyt respektert filosofiprofessor, blir stadig dårligere av en Alzheimer-aktig sykdom, innleder hun et forhold med den gifte Clément. Der forholdet til den en gang så ressurssterke faren svinner hen, utvikler forholdet til Clément seg sakte, men sikkert til noe som kan bli både sterkt og varig.

Fransk-danske Mia Hansen-Løve (f. 1981) startet sin karriere i filmbransjen som skuespiller før hun debuterte som regissør med spillefilmen All Is Forgiven i 2007. Hennes filmer byr alltid på autentiske situasjoner som viser hvordan vi mennesker faktisk interagerer med hverandre, både i medgang og når livet butter imot. En vakker morgen er en av hennes beste filmer til nå, og Léa Seydoux gjør en av sine aller mest gripende rolleprestasjoner i rollen som alenemoren og tolken Sandra. – Omtale fra vegascene.no

Mer info om filmen og forestillingene >

plakaten til filem "Caché"

En mørk film med urovekkende stemning og politisk skarphet
Caché (Skjult)

en film av Michael Haneke (2005)
med Juliette Binoche, Daniel Auteuil


Caché er kanskje Hanekes mest tilgjengelige film til nå, og derfor også den mest skremmende. Vi blir kjent med et ektepar i 50-årene, spilt av Juliette Binoche og Daniel Auteuil, og deres sønn. En helt normal familie i et helt normalt boligstrøk. Men en dag får de en videokassett i posten. Noen filmer dem i skjul. Det kommer flere kassetter, og brevene som følger videoene, blir mer og mer makabre og personlige. Familien forsøker å holde fasaden, men den ukjente avsenderen går dem på nervene og får fram skjulte sider bak familieidyllen. Omtale fra vegascene.no

I et interview fra 2014 som kan finnes på montages.no, uttalte Haneke: «når noen lyver i en dårlig film, eller i et dårlig teaterstykke for den saks skyld, legger man umiddelbart merke til det. Slik er det ikke i det virkelige liv, der legger man ikke merke til det. Slik er det også i Caché. Det befinner seg mange løgner i den filmen, og man skal ikke ta alt rollefigurene sier for gitt. Tro ikke alt du hører, tro ikke alt som blir sagt. I Caché er det slik som i det virkelige liv.»

Filmen vises den 23. november kl. 19 på Vega scene >

Atelier24s Café littéraire | Deichman Bjørvika
En fin anledning til å lytte til gode franske tekster

Plakat til Atelier24s Café littéraire

Café littéraire de décembre
Les prix littéraires 2022


fredag 9. desember kl. 17:30-18:30
Gratis adgang – rom Disen (4. etasje), Deichman Bjørvika, Oslo
For å sikre deg plass anbefaler vi at du melder deg på på forhånd.
Send oss en melding >


Kjære bokelskere, vi ser fram til å treffe dere på Deichman Bjørvika den 9. desember. Vi kunne knapt funnet et bedre sted for å snakke om bøker! Etter presentasjonen har vi bestilt et bord hos Café Centropa på biblioteket for å ta et glass sammen. Bli med!

Til denne nye utgaven av vår Café littéraire har vi plukket ut tre bøker som i år har blitt tildelt noen av Frankrikes viktigste litteratur-priser.

Thierry og Emmanuel vil fortelle litt om de tre forfatterne og deres forfatterskap, og lese noen utdrag fra bøkene. Dette er en fin anledning for deg til å lytte til gode franske tekster!  

Nationaltheatret | En leken og fantasieggende oppsetning
av Antoine de Saint-Exupérys verdenskjente klassiker

Plakaten til "Den lille prinsen"

TEATER | Den lille prinsen


fra 30. november 2022 til 28. januar 2023
Nationaltheatret, Oslo
Info og billetter > 


Etter et motorhavari befinner en flyver seg i Sahara-ørkenen. Han møter den lille prinsen som ber ham tegne en sau til ham. Overrasket over å finne ham der, vil flygeren gjerne vite hvem han er og hvor han kommer fra. Den lille prinsen svarer ikke på spørsmålene, men i løpet av dagene rekonstruerer flyveren historien om den lille gutten med gullhåret. Han kommer fra asteroide B612 hvor det er tre vulkaner, og hvor baobabtrær og en komplisert rose vokser.

Regissør Kjersti Haugen, scenograf og kostymedesigner Leiko Fuseya og komponist Magnus Børmark leverer en leken og fantasieggende oppsetning av Antoine de Saint-Exupérys verdenskjente klassiker, hvor filosofisk fundering og sprudlende livsglede går hånd i hånd.

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!