Uke 5-6 | Våre språk- og kulturtips

Førstkommende mandag kan du se den uforglemmelige filmen Rust og Bein med Marion Cotillard, og på fredag får alle bokelskere to muligheter til å lytte til fine franske tekster. Denne uken anbefaler også Hélène en lærerik video om Paris' arrondissements.

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. Du vil også finne et utvalg av arrangementer og aktiviteter som bidrar til mangfold i Oslo. Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.

Vårsemesteret | Kurslisten
Sjekk hvilket program Atelier24s team er laget for deg

Brosjyre for vårsemesteret 2023

Et bredt og variert tilbud >


Siden 2008 har Atelier24 tilbudt spesialisert franskundervisning for voksne. Lærerne er erfarne pedagoger som er opptatt av å spre læreglede. Alle timene foregår i små grupper, og du kan velge å ta kurs i Oslo (Stortorvet, Homansbyen, Frogner), Sandvika eller online hjemmefra. Velg den kurstypen som gir deg best motivasjon for å lære: progressive kurs med lærebok eller temakurs med konversasjon i fokus. Bli med!

Les brosjyren >
 

THIERRY ANBEFALER:
En sterk og rørende film med Marion Cotillard

foto fra filmen De rouille et d'os, med Marion Cotillard

De rouille et d'os (Rust og Bein)
en film av Jacques Audiard (2012)
med Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts


Det starter i nord. Ali befinner seg der sammen med sin 5 år gammel sønn Sam som han knapt kjenner. Hjemløs, pengeløs og venneløs klarer ikke Ali å ta vare på barnet sitt, og han havner hos søsteren sin i Antibes. Etter en slåsskamp på en nattklubb krysser skjebnen hans skjebnen til Stéphanie, spekkhoggertrener ved Marineland. Når Ali senere treffer henne igjen, er Stéphanie et tynget menneske i rullestol: hun har mistet bena og mange illusjoner. Han hjelper henne å finne veien tilbake til livet, uten medfølelse, uten nåde.

En gripende film med brennende intensitet, båret av skuespillere av ypperste merke. Audiards suverene og presise iscenesettelse blander poesi og realisme og treffer oss midt i hjertet.

Filmen vises på mandag 6. februar kl. 17 på Deichman Majorstuen. Mer info >

HÉLÈNE ANBEFALER:
En lærerik video om Paris' arrondissements

Karambolage ARTE

Bli bedre kjent med Frankrike
Arte TV | Karambolage

Les arrondissements de Paris (Bydelene i Paris) 


Karambolage er et program fra den fransk-tyske kulturkanalen Arte. I hver episode blir elementer av fransk kultur, skikker og særtrekk forklart på en morsom måte ved å sammenligne dem med tysk kultur. For eksempel forklares la bise, l’apéritif, le béret eller Haussmanns Paris.

Episodene er tilgjengelige på kanalens nettside, men også på YouTube. Språkets vanskelighetsgrad avhenger av emnet, men du kan uansett velge å sette på undertekstene. Det er en fin måte å lytte til fransk mens du lærer morsomme og interessante ting om Frankrike og franskmennene. Her er episoden om Les arrondissements de Paris.

To litteraturkafér på fredag, en drøm for bokelskere!

Kjære bokelskere, førstkommende fredag har vi to fine arrangementer. På ettermiddagen inviterer vi til den første utgaven av vår fransk-norske litteraturkafé i samarbeid med Deichman Majorstuen. Thierry Guénin fra Atelier24 og skuespiller Christian Hestø leser romanutdrag både på fransk og norsk.

Vi gleder oss også til å se deg litt senere på dagen (kl. 17:45) på Sentralen. Thierry og Emmanuel har plukket ut tre bøker. Emmanuel forteller litt om forfatterne og bøkene, og Thierry leser utdrag. Etter presentasjonen (som foregår på fransk) samles vi i Vinterhagen i 1. etasje for en drink. Vi ser fram til å dele vår lidenskap for litteratur med dere. Vi sees!

plakat til Café littéraire


Café littéraire | Fratrie(s)
10. februar 2023 kl. 17:45
Sentralen, Oslo
Info og billetter > 

fransk-norsk litteraturkafé, plakat


Fransk-norsk litteraturkafé
10. februar 2023 kl. 14:30
Deichman Majorstuen, Oslo
Mer info > 

Les her tidligere artikler:

PÅ KINO | AU CINEMA
Close vises fortsatt på kino. Og den 12. februar presenterer Cinemateket en filmperle av den polske regissøren Kieslowski.

Plakat til filmen Close

En film om den smertefulle slutten på et barndomsvennskap
Close

en film av Lukas Dhont (2022)
med Eden Dambrine, Gustav de Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker


Trettenåringene Léo og Rémi er bestekamerater som sammen nyter friheten som sommerferien gir dem. Når høsten kommer, starter de på ungdomsskolen, og da blir plutselig to gutter som holder hverandre i hånden, sett på med mistenksomme øyne. «Er de et par?» spør jentene i klassen. Situasjonen plager Léo som begynner å trekke seg unna og å gå sine egne veier, noe Rémi ikke forstår.

Close er den andre filmen av den belgiske regissøren Lukas Dhont som fikk stor oppmerksomhet med sin debutfilm Girl. Den er en vakker og innsiktsfull skildring av hvordan det nære vennskapet mellom to gutter endrer seg når de går inn i puberteten. Den handler også om skolen som arena for makt og sosiale motsetninger. Filmen fikk Cannes-juryens Grand Prix i år.

Mer info om filmvisningene på Vega scene >
og på Nordisk Film kino >

Plakat til filmen La Double vie de Véronique

Et mesterverk om livsdrivende følelser, inntrykk og kjærlighet  
La double vie de Véronique

en film av Krzysztof Kieslowski (1991)
med Irène Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas, Wladyslaw Kowalski


Weronika bor i Krakow i Poland og Véronique i Clermont-Ferrand i Frankrike. De to unge kvinnene er like på alle måter. Begge har en fantastisk stemme og er utstyrt med sans for musikk. Begge lider også av en hjertefeil. Skjebnene deres ser ut til å skille seg når Weronika dør kort tid etter en konsert. Véronique forelsker seg i en forfatter, Alexandre Fabri. Det viser seg at han jobber med en bok som forteller historien om to identiske unge kvinner, født i to forskjellige land.

Dette mesterverket av Krzysztof Kieslowski må du ikke gå glipp av. Med kreativ bruk av kamera kaster den polske regissøren lys over den siden av vår eksistens som er å finne under overflaten. Vi glir inn under huden på karakterene og får ta del i deres følelsesmessige spenning. Irène Jacob – som fikk prisen for beste kvinnelige hovedrolle i Cannes for denne tolkningen, imponerer stort.

Filmen vises på søndag 12. februar kl. 18 på Vega scene >

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!