Uke 51-52 | Våre språk- og kulturtips

Denne utgaven er den siste i 2023. Ta en titt på det vi har plukker ut for deg! Filmen Anatomie d'une chute som har fått en imponerende rekke priser verden rundt, har førpremiere i uke 52. Vi anbefaler også en underholdende serie om en kontroversiell fransk forretningsmann, et strålende debutalbum og en kort roman.

Lansering av den nye sesongen 5. januar – Bli med!
Teamet inviterer til en gratis filmvisning i samarbeid med Deichman Majorstuen

et bilde fra filmen «Un triomphe»

Un triomphe – The Big Hit (2020)
en film av Emmanuel Courcol
med Kad Merad


Skuespilleren Etienne lykkes i å få gjennomslag for sitt drømmeprosjekt: teatergruppen han instruerer i et fengsel får gjøre en forestilling på et ekte teater. Han vil at fangene skal fremføre det ikoniske teaterstykket Mens vi venter på Godot av Samuel Beckett. Når forestillingen blir en braksuksess, får det usedvanlige kompaniet lov til å dra på turné utenfor fengselsmurene. Men kan fangene holde seg i skinnet hele veien?

Filmen er basert på den sanne historien om den svenske regissøren Jan Jönsons arbeid med innsatte ved Kumlaanstalten.

Etter filmen vil du kunne delta i en god diskusjon med de andre i salen. En god mulighet til å snakke fransk. Er du interessert i å lære fransk, vil du også kunne treffe Atelier24s team.
 

Fredag 5. januar, 13:00
Kinoteket – Deichman Majorstuen

Harald Hårfagres gate 2, Oslo

Franskkurs, Atelier24, Brosjyre

Vårprogrammet
Har du bestemt deg for å starte eller fortsette med fransk neste år, eller friske opp gamle franskkunnskaper? Teamet vårt er her for å undervise og veilede deg, med et variert kurstilbud. Bruk lenken her for å lese den digitale versjonen av vår nye brosjyre.

Trenger du hjelp for å finne hvilket kurs ville passe best deg, møt en av våre lærere for en uforpliktende samtale.

Kontakt oss

Våre språk- og kulturtips
Kjære alle dere med en sterk interesse for det franske språket og franskspråklig kultur. Her samler vi opp noen av spørsmål vi har fått slik at alle kan få høre svarene. Takk for vitenegjæret og engasjementet!

Berit, bokelsker, nivå B1:
– Kan dere anbefale meg en kort bok til jul eller senere?

Amour, en bok av François Begaudeau

BOK
François Bégaudeau
Amour (2023)

roman – Éditions Verticales – 96 sider 


Berit, vi anbefaler ofte La petite fille de Monsieur Linh som er en veldig vakker bok av Philippe Claudel. Blant de nye utgivelsene kan vi nevne den nye boken til François Bégaudeau, Amour.

Forfatteren har skrevet en kort roman der han forteller kjærlighetshistorien og livet sammen til et middelklasse-par over 50 år. Hennes navn er Jeanne, og han heter Jacques. De bor vest i Frankrike. Hun er en sekretær; han er en landskapsarkitekt. Hun samler på postkort; han lager modellraketter.

Boken er på under 100 sider og på så få sider, har Jeanne og Jacques tid til å møtes, leve og bli gamle. Det er gjennom deres smak, deres vaner, deres medvirkning, men også gjennom deres små argumenter og konflikter at vi føler den følelsen som forener dem.

Merk at i januar tilbyr Emmanuel også et bokprat-kurs der gruppen vil lese Tom, petit homme, tout petit homme, Tom av Barbara Constantine.

Per, serie-addict, nivå B1:
– Jeg likte Lupin og vil gjerne se på en ny fransk serie i juletiden. 

Serien Tapie, Netflix

SERIE
Netflix
Tapie (2023)

med Laurent Lafitte  


Per, flere av våre elever som likte Lupin, likte også Tapie. Denne Netflix-serien er en biopic av Bernard Tapie. Serien forteller oss om hans oppgang og fall. Den viser hvordan en vanlig mann med grenseløse ambisjoner blir en av Frankrikes mest kontroversielle offentlige personer.

I 60-tallet forsøkte Tapie uten hell å bli sanger. Han ble senere kjent i Frankrike som forretningsmann og deretter som fotballklubbsjef og byminister.

Laurent Lafitte spiller Tapie. Han leverer en forbløffende skuespillerprestasjon, og finner den rette balansen mellom mimikk og gjenoppfinnelse av karakteren. En underholdende serie!

Johannes, musikkelsker, nivå A2:
– Mora mi elsker Piaf. Kjenner ingen. Kan dere anbefale en sanger fra den nye generasjon?

Album, La Symphonie des éclairs

MUSIKK
Zaho de Sagazan
La symphonie des éclairs (2023)

Album  


Johannes, det finnes mange spennende franske sangere. Vi foreslår deg å bli kjent med Zaho de Sagazan (f. 1999). Hennes debutalbum fikk stor oppmerksomhet i år. La Symphonie des éclairs kombinerer elektrolyder med mørke og mystiske tekster. Sagazan skaper et unikt univers preget både av euforisk energi og melankoli. Hun har en dyp stemme og en perfekt og forbløffende diksjon. Hun er definitivt en representant av den nye generasjonen.


Qui va là, Tristesse ? 
Vous ne m'aurez pas ce soir 
J'ai enfin trouvé la sagesse 
Et désormais les pleins pouvoirs 
Quelle audace de me faire croire 
Que je ne suis qu'un pauvre pantin 
Manipulé par vos mains 
Dégueulasses de désespoir 

PÅ KINO
Fritt Fall (Anatomie d’une chute) kommer endelig på kino i Oslo. Vi gleder oss. Paris i mitt hjerte som alle våre elever anbefaler, og Et utfordrende år vises fortsatt.

Anatomie d'une chute

Fritt Fall (Anatomie d'une chute)
en film av Justine Triet (2023)
med Sandra Hüller

Sandra, Samuel og deres 11 år gamle sønn Daniel har bodd i et avsidesliggende fjellområde det siste året. En vinterdag blir Samuel funnet død i snøen utenfor hytta. En etterforskning starter og det er vanskelig å vite om han tok sitt eget liv eller ble drept. Hva er egentlig sannheten? Sandra blir tiltalt, og vi følger rettssaken hennes hvor Daniel føler han er fanget i midten i en disseksjon av foreldrenes forhold.

Fritt Fall er en strålende fransk thriller som med et sylskarpt manus skildrer den komplekse naturen i rettssaken og lar oss følge de mange linjene mellom teorier om manipulasjon, beretninger i stadig utvikling og upålitelige fortellere. En film med en fantastisk prestasjon av Sandra Hüller.
Mer info om filmvisningene på Nordisk Film Kino >
Mer info om filmvisningene på Vegascene >

Une année difficile

Et utfordrende år (Une année difficile)
en film av Olivier Nakache og Éric Toledano (2023)
med Pio Marmaï, Jonathan Cohen, Noémie Merlant

Albert og Bruno har mildt sagt et løsaktig forhold til økonomi og begge skylder penger til opp over pipa. I et forsøk på å få økonomien på rett kjøl, slår de seg sammen med en gruppe unge miljøaktivister. En hyllest til mennesket evne til å jobbe hardt for å forandre både seg selv og omgivelsene sine.
Mer info om filmvisningene >

Une belle course

Paris i mitt hjerte (Une belle course)
en film av Christian Carion (2022)
med Line Renaud, Dany Boon

Charles er en desillusjonert taxisjåfør i Paris. En dag får han et oppdrag om å kjøre den eldre kvinnen Madeleine Keller, fra hennes hjem til en adresse på andre siden av Paris. Begge er uvitende om at de under kjøreturen vil danne et enestående og unikt vennskap som vil forandre livene deres for alltid. En hjertevarmende og følelsesladet reise.
Mer info om filmvisningene >

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!